SMS-lån - det beste lånealternativene

Oppdatert: 15:55, 07/02/2024

Om du finner deg i en liten knipe og trenger å låne litt penger raskt, kan SMS lån være den perfekte løsningen for deg. SMS lån er raskt å søke om og du kan få svar på lånesøknaden i løpet av minutter før pengene overføres til din konto umiddelbart.

Du må dog være oppmerksom på at navnet SMS lån er veldig misvisende. Vi har nemlig ikke SMS lån i Norge lengre, men banker og ulike utlånere bruker fortsatt uttrykket når de markedsfører sine lån og tjenester.

SMS lån er et uttrykk som kom til Norge via Sverige, hvor man fortsatt kan låne penger via SMS. I Norge derimot, er denne typen lån ikke lengre lovlig, men du kan fortsatt ta opp mindre lån veldig raskt også i Norge. Det er bare at vi har litt strengere regler enn de har i vårt naboland.

Om du trenger et mindre lån og du trenger penger på kontoen din raskt, er det et Smålån eller Mikrolån du er på utkikk etter og de har vi mange av i Norge.

Beste "SMS lån" i februar 2024

I et moderne banklandskap som vi har i Norge i dag, finnes det en rekke banker og lånetilbydere som tilbyr deg SMS lån, eller mikrolån som vi også kaller dem. Din vanlige bank som DNB, Nordea og Sparebanken tilbyr sjelden denne type SMS lån, men det finnes en rekke andre aktører som har spesialisert seg på denne typen lån, så du har et godt utvalg av banker å velge mellom når du trenger et SMS lån raskt.

I listen under finner du en oversikt over flere av de beste tilbyderne av denne type SMS lån i Norge. Du kan lett justere oversikten ut fra hvilke faktorer som er viktig for deg når du søker et lån. Ved å endre på innstillingene vil du til enhver tid finne det tilbudet som passer dine kriterier best på toppen av listen over anbefalte tilbydere av SMS lån i Norge.

{li class="lenderlist-tablerow"} {div class="listitem-wrapper"} {div class="listitem-toprow"} {span class="listitem-header"}{/span} {figure class="listitem-logo"} {a href="#"} {img src="" alt=""} {/a} {/figure} {div class="listitem-rating listitem-rating-mobile"} {span class="listitem-rating-stars"}{/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-amount"} {span class="listitem-valuetitle"}Lånebeløp{/span} {p class="listitem-amount-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-rent"} {span class="listitem-valuetitle"}Effektiv rente{/span} {p class="listitem-rent-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-loanperiod"} {span class="listitem-valuetitle"}Løpetid{/span} {p class="listitem-loanperiod-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-paymenttime"} {span class="listitem-valuetitle"}utbetaling{/span} {p class="listitem-paymenttime-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-nonpayment-mobile"} {span class="listitem-valuetitle"}Betalingsanmerkning{/span} {p class="listitem-nonpayment-mobile-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-icons"}{/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-desktop"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {/div} {div class="listitem-btmrow"} {div class="listitem-rating"} {ul class="listitem-rating-stars"} {/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-footnote"} {/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-mobile"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-mobile"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-details"} {div class="listitem-details-wrapper"} {div class="listitem-details-actions"}{/div} {div class="listitem-description listitem-description-padding"} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-center listitem-readmore-padding"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-corner"}{/div} {/li}{svg class="listitem-banner" xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" width="105.094" height="83.094" viewBox="0 0 105.094 83.094"} {defs} {linearGradient id="a" gradientTransform="rotate(45)"} {stop offset="0%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop} {stop offset="50%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop}{stop offset="100%" stop-color="rgba(0,0,0,.3)"}{/stop} {/linearGradient} {/defs} {path class="listitem-banner-bend" d="M0 77.094h4v6z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag" d="M105.081 18.186L0 79.094v-24l94.58-55.1.3 12.529z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag-shadow" fill="url(#a)" d="M281.081 850.092L176 911v-24l94.58-55.1.3 12.529z" transform="translate(-176 -831.906)"}{/path} {text class="listitem-banner-text" transform="rotate(-30 106.229 -70.683)" font-size="12" fill="[textcolor]" text-anchor="middle"}{/text} {/svg}

Slik vurderer vi

Hva er et SMS lån?

SMS lån er en type lån du kan søke om via mobilen, før du på få minutter får svar på din søknad og så penger på konto. Du kan kun låne en begrenset pengesumm, gjerne maksimalt 5.000 kroner. SMS lån er veldig populært fordi det er lett å søke om og man får gjerne penger på konto i løpet av minutter.

SMS lån kom til Norge via Sverige i en tid hvor vi i Norge hadde langt mindre reguleringer og lovgivning rundt utlånsaktivitet fra andre aktører enn de tradisjonelle bankene som har vært på markedet i mange tiår. Ettersom stadig flere finansinstitusjoner og såkalte online banker også kom til Norge, innførte finanstilsynet en rekke nye lovgivninger for å beskytte deg som forbruker.

De første SMS lånene som kom på markedet i Norge kunne ha en rente på opptil 1.000 prosent. Ja du leste riktig, 1.000% rente var ikke uvanlig, men dette var noe få av de som tok opp SMS lån var oppmerksomme på.

SMS lån ble derfor raskt fjernet fra det norske markedet og det er bra. Ingen bør ta opp et lån med slike betingelser og ingen bør kunne tilby denne type lån som setter forbrukere i en mer eller mindre umulig situasjon hvor de aldri klarer å betale tilbake SMS lånet de har tatt opp.

Selv om SMS lån ikke er lovlig i Norge lengre, finnes det flere andre mindre lån du kan søke om. Prosessen med å søke lån og få penger på konto tar litt lengre tid enn det gjorde med de gamle SMS lånene, men på den andre siden vil du betale en rente som er helt på det jevne med andre usikrede lån og du vil dermed også unngå problemer med å betjene lånet.

Krav til deg som søker SMS lån

Mange av oss tenker at det bør utelukkende være opp til banken om de vil låne oss penger eller ikke, men slik er det ikke i Norge og bra er det. Før det ble innført regler som gjorde SMS lån ulovlig i Norge, var det flere bankaktører som lånte ut penge ruten hemning til personer de visste ikke kunne betjene slike lån.

Problemet med det er at man forsøker å tjene penger på personer som allerede befinner seg i en krevende situasjon og slik skal man ikke ha det. Nå tenker du kanskje at reglene som er innført de senere årene gjør det langt vanskeligere for seg å søke om såkalte SMS lån, eller andre lån for den del, men det stemmer ikke helt.

Kravene som myndighetene i Norge har innført de senere årene har kun som mål å beskytte seg som lånetaker og sørge for at du får lån som har akseptable lånebetingelser. Reglene har gjort det litt vanskeligere for enkelte personer å kunne ta opp SMS lån, men de har også satt en stopper for grådige banker som bare vil tjene så mye penger som mulig, koste hva det koste vil.

Det stilles i dag blant annet krav om at du i Norge må være fylt 18 år for å kunne søke om et lån. Du må ha en viss minsteinntekt, som gjør at du har betalingsevne til å betjene lånet og som gjør at du kan tåle en renteøkning på 5 prosent. Videre stilles det også krav om at dine totale lån ikke kan overstige fem ganger din brutto årsinntekt.

Krav til deg som søker SMS lån i Norge

 • Du må være fylt 18 år
 • Du må ha en fast minsteinntekt
 • Du må ha betalingsevne til å betjene lånet
 • Du kan ikke låne mer enn fem ganger brutto årsinntekt

I tillegg til kravene over som er vedtatt ved lov i Norge, kan enhver bank eller utlåner stille sine egne krav. Det kan være at de krever at du er over 32 år gammel, eller at du må ha en minimumsinntekt på 200.000 kroner, eller at du ikke har betalingsanmerkninger.

Har du betalingsanmerkninger vil de fleste banker enten avslå din søknad om lån, eller kreve at du stiller sikkerhet for lånet, men det finnes likevel låneaktører som ikke tar hensyn til dette. Så betalingsanmerkninger betyr ikke at du automatisk vil få avslag på en søknad om lån.

Alternativer til SMS lån

Etter at det ble innført lovendringer i Norge som gjorde SMS lån ulovlig, var det flere aktører som forlot det norske markedet, men samtidig var det også flere nye som kom på markedet. Som du ka se i listen lengre opp på siden er det ikke mangel på gode tilbydere av såkalte mikrolån, eller smålån som man også kaller det.

Denne typen lån ligner mye på de gamle SMS lånene med et par viktige unntak. For det første er alle banker og utlånere i Norge i dag pliktige til å gjennomføre en kredittsjekk på deg som søker før de innvilger lånet eller ikke. Om de finner at du ikke har betalingsevne, er det ulovlig å tilby deg et lån, uansett hvor lite det måtte være.

Den andre viktige forskjellen mellom dagens mikrolån og SMS lån fra tidlig 2000-tallet, er at du kan låne langt mer penger. SMS lån var stort sett aldri på mer enn 5.000 kroner, men med dagens mikrolån kan du gjerne låne opptil 50.000 kroner.

Nå skal det sies at SMS lån, eller mikrolån, ikke er en bestemt type lån slik boliglån og billån er. Det er mer bare et begrep bankene bruker i sin markedsføring for å fortelle deg at de også tilbyr deg å låne mindre beløp. I bunn og grunn er alle typer SMS- og mikrolån en form for forbrukslån, eller det som også kalles lån uten sikkerhet.

SMS lån skiller seg fra andre typer lån som boliglån og billån ved at de har høyere rente, kortere nedbetalingstid og det faktum at du ikke trenger å stille sikkerhet for lånet banken gir deg. Så lenge du oppfyller kravene norske myndigheter har satt og du kan bevise ovenfor banken at du har betalingsevne til å betjene lånet, er det gode muligheter for at lånet blir innvilget.

Hvordan søke som SMS lån?

Om du trenger å låne et mindre beløp for å hjelpe på i det daglige, er SMS lån en ypperlig løsning og selv om du ikke kan søke lån bare ved å sende en SMS, kan du søke via mobilen. I listen lengre opp finner du linker til alle våre anbefalte banker. Så snart du har funnet en som passer deg, er det bare å klikke på linken og vi sender deg rett til søknadsskjemaet.

Det tar det bare noen minutter å fylle ut en søknad og det kan gjøres like lett via mobil som PC. Så snart du har fylt ut en søknad med den informasjonen banken ber om, er det bare å klikke på “send søknad” og vente på svar.

Hvor raskt søknaden din behandles vil variere fra bank til bank, men ettersom store deler av låneprosessen i dag er automatisert, er det flere banker som vil gi deg beskjed i løpet av et par timer, om ikke raskere.

Om banken finner at du kan møte kravene både myndighetene og banken selv stiller for å innvilge et lån, vil du bli tilsendt en lånekontrakt som du må signere. Låneavtalen vil blant annet fortelle deg hvor mye du er innvilget i SMS lån, hva renten er og hvilke gebyrer og avgifter du også må betale på SMS lånet.

Lånebetingelser vil variere en del fra en bank til den neste, men igjen har myndigheten satt klare krav til bankene så du risikerer ikke å bli lurt om du ikke leser hele kontrakten. Du bør dog alltid sjekke at renter, gebyr, avgifter og løpetiden på lånet er som dere har avtalt.

Om alt stemmer, er det bare å signere med BankID og banken vil overføre ditt SMS lån til din bankkonto.

Hvor lang tid tar det før jeg har SMS lå på konto?

Hele poenget med et SMS lån er at prosessen fra du søker om lånet til du har penger på egen konto er ukomplisert og raskt. Nå har ikke dagens mikrolån og forbrukslån like raskt utbetaling som SMS lån hadde, men med litt flaks kan du faktisk ha penger på kontoen din samme dag.

For at du skal ha penger på konto samme dag må du sørge for å sende inn lånekontrakten så raskt som mulig og gjerne tidlig om morgen slik at banken rekker å overføre pengene før klokken 12.00. Om du rekker det og du har en bankkonto i samme bank som de du har tatt opp et SMS lån hos, kan du i beste fall ha penger på konto samme dag.

Selv om det er mulig å få penger når du søker om et SMS lån samme dag, er det ikke veldig vanlig. Prosessen med å søke om et SMS lån er veldig rask og banken vil alltid gjøre sitt beste for å behandle din søknad raskt, men med kredittsjekk av deg som lånetaker, vurdering av søknad, signering av lånekontrakt og overføringer av penger er mer vanlig at det tar 48 til 72 timer fra du søker om et SMS lån til du faktisk har penger på konto.

smslån

Refinansier lån med et SMS lån

Når SMS lån først kom på markedet i Norge på tidlig 2000-tallet ble det mindre populært enn mange hadde forventet. Denne typen lån har blitt veldig populært i land som USA, England, Sverige og Danmark, men i Norge tok det aldri helt av.

Mye av grunnen til det er at mange nordmenn har kredittkort, i tillegg til at vi i Norge i dag kan kjøpe det aller meste vi ønsker på avbetaling. Vi har derfor mindre bruk for et SMS lån enn de har i andre land. Trenger vi litt ekstra penger er det ofte bedre å bare bruke kredittkortet vårt, eller kjøpe ulike varer på avbetaling.

Kredittkort og avbetaling har dog også sine baksider. De kommer ofte med relativt høye renter og som alle andre former for lån må du også betale gebyr og ulike avgifter på toppen av avdrag og renter.

Det kan derfor være lurt å se på om ved å søke et SMS lån eller smålån, kan refinansiere både kredittkortlån og ulike avbetalingsavtaler du har løpende. Ved å heller ta opp et litt større SMS lån kan du betale ned både kredittkort og avbetalingsavtaler, og på den måten redusere din utgifter betydelig.

Ikke bare er det gode muligheter for å finne deg et SMS lån med lavere rente, men du vil også redusere antall gebyr og avgifter. Vi vet alle hvor glade banker er i avgifter og gebyr, så i løpet av et år kan du spare store summer ved å refinansiere kredittkort og avbetalingsavtaler med et SMS lån.

Kan jeg ha flere SMS lån på samme tid?

Det er ingen lovgivning som tilsier at du ikke kan ha flere SMS lån på samme tid. Så lenge du har betalingsevne til å betjene flere lån på samme tid og dine totale lån ikke er på mer enn fem ganger hva du har i årlig brutto inntekt, kan du søke om og ta opp så mange SMS lån du ønsker.

Hvor lang betalingstid har et SMS lån?

SMS lån følger de samme reglene som alle usikrede lån i Norge gjør når det kommer til løpetid på lånet. Det betyr at om du tar opp et SMS lån i Norge uten sikkerhet, må det betales ned innen fem år. Det finnes dog et unntak fra denne regelen om du tar opp lånet utelukkende for å betale ned andre lån du har uten sikkerhet. Om du kan bevise at du skal bruke lånet til refinansiering, kan løpetiden utvides til 15 år.

Kan jeg betale tilbake lånet raskere enn avtalt?

Når du tar opp et SMS lån, vil du og banken bli enige om hvor lang tid du skal bruke på å betale tilbake lånet, men det er ingenting som stopper deg fra å betale ned lånet raskere enn dere først avtaler. SMS lån blir ofte tatt opp da vi trenger litt ekstra penger der og da, så har du mulighet til å betale det ned raskere, er det bare å kjøre på.

Ofte stilte spørsmål om SMS lån

Parametere for å velge det beste SMS lånet

I løpet av året 2023, har vi vurdert flere lån fra nasjonale låneselskap for å hjelpe brukere å finne lånet med de beste vilkårene. Vår analyser er basert på ulike faktor som påvirker brukernes opplevelse, dette inkluderer blant annet å avgjøre hvilket selskap som har høyest rente, etterfulgt av beløpet som det søkes om. Dette er uten tvil to viktige faktorer som kan være med på å påvirke valget når brukere skal velge et selskap. Med målet om å forstå hvilke parametere som har blitt brukt for å avgjøre poengsummen til hvert produkt, vil vi nå forklare de ulike kategoriene i detalj:

Renter: Renter vil avgjøre kostnaden av et lån som gis av et låneselskap. For å kunne rangere denne faktoren, vil en høyere score bli gitt til selskap med lån som kommer med en lavere kostnad. For å finne de rimeligste lånene, startet vi ved å se på de som har lavest rente. Vi må også forstå at renter kan endre seg avhengig av typen lån som tas opp, da forbrukerlån har en lavere rente enn raske lån eller mindre lån, så om vi ønsker å sammenligne de, må vi gjøre det i deres egen kategori eller forstå forskjellene mellom hver type finansieringsmulighet.

Andre kostnader: Den største kostnaden i et lån er vanligvis rentene, men det er selvsagt andre kostnader som kan være med på å gjøre et lån dyrere. Dette kan være:

 • Lånesøknad avgift
 • Etableringsavgift
 • Årlig avgift
 • Avgift for tidlig nedbetaling
 • Avgift for sen betaling

Noen låneselskap har høyere avgifter og kostnade enn andre, selv om mange velger å ikke legge til noen. Likevel, er det nødvendig å ha de i bakhodet for å avgjøre den totale kostnaden av lånet for å ikke ha noen ubehagelige overraskelser på slutten. Så, for å vite den siste poengsummen for et lån har vi tatt eventuelle ekstra kostnader med i betraktning.

Maksimal kredittgrense: Hovedgrunnen til å ta opp et lån er å få penger til å finansiere et prosjekt, så beløpet som er tilgjengelig er en av de mest avgjørende faktorene før en skal velge ett lån fremfor et annet. Dette er grunnen til at vi har sett på dette som en av hovedparameterne for at et lån skal kunne oppnå en høy score. Dette beløpet vil variere avhengig av hva brukeren oppgir på søknadskjema, både når det kommer til betingelser for lånet og deres egen økonomiske situasjon. Likevel, har vi gitt den høyeste poengsummen til lånet med høyest kredittgrense.

Nedbetalingsperiode: Denne perioden er ofte veldig lik mellom ulike låneselskap, men kan variere avhengig av typen lån. For eksempel vil et forbrukerlån ha en annen nedbetalingsperiode enn hva du får på et refinansieringslån. Den vanlige perioden er mellom 1 og 5 år for et forbrukerlån, mens perioden for et refinsieringslån kan være på opptil 15 år. Selv om det er anbefalt å betale tilbake lånet så raskt som mulig for å få bedre vilkår, har vi i denne rangeringen gitt en høyere poengsum til de nedbetalingsperiodene som er mest fleksible, slik at brukere kan velge den som passer dem best.

Utbetaling av lån til konto: Når noen ser etter et lån, er det fordi de trenger penger og i de tilfellene hvor hastighet er avgjørende, kan dette være en avgjørende faktor. De fleste selskap som vi har analysert, setter inn pengene på konto mellom 1 og 5 dager etter å ha gjennomgått søknaden, sendt et positvt svar og etter at kunden har signet kontrakten. Derfor, har den høyeste scoren blitt gitt til de selskapene som er raskest med å utbetale pengene.

De lånene som dukker opp i vår rangering har mottatt deres poengsum basert på scoren gitt i hver av de nevnte kategoriene ovenfor. For å motta den scoren, har alle kategoriene ulike verdier basert på måten de kan påvirke avgjørelsesprosessen til en gjennomsnittlig kunde:

 • Renter + avgfiter: 45%
 • Lånebeløp: 30%
 • Løpetid: 15%
vurdering av lån