Refinansiering uten sikkerhet - finn de laveste rentene for din refinansiering

Oppdatert: 05:04, 07/02/2024

Nordmenn låner stadig mer penger og vi er helt i Europa-toppen når det kommer til å låne penger. Med høye lån er det viktig at du passer på hva som skjer i markedet og søker om refinansiering av lån når markedet og renten endrer seg, men hvordan kan du refinansiere uten sikkerhet? Det kan du finne ut av i denne artikkelen.

De aller fleste av oss klarer oss godt selv med høye lån, takket være et stabilt arbeidsmarked og en relativ stabil rente, men det er uansett viktig at du sjekker at du har de beste mulige låneavtalene til enhver tid. Mange tenker at refinansiering bare er noe man gjør om man har boliglån, men det stemmer ikke. I utgangspunktet kan alle lån refinansieres, også når du ikke kan stille sikkerhet for lånet.

Beste refinansiering uten sikkerhet i februar 2024

Det finnes en lang rekke banker og finansinstitusjoner i Norge som tilbyr alle typer lån og de aller fleste tilbyr også muligheter for refinansiering. Nå tenker du kanskje at den eneste muligheten man har for refinansiering er om man stiller sikkerhet for lånet, men det finnes en rekke aktører og banker som også gir deg tilbud om refinansiering uten sikkerhet.

I oversikten under finner du en rekke anbefalte banker som tilbyr refinansiering uten sikkerhet. Vi har tatt hensyn til alle viktige faktorer, som størrelse på lån, rente, løpetid og andre betingelser. Du kan selv gjøre endringer ut fra hva som er viktigst for deg slik at du raskt og enkelt får de beste bankene på toppen av listen.

{li class="lenderlist-tablerow"} {div class="listitem-wrapper"} {div class="listitem-toprow"} {span class="listitem-header"}{/span} {figure class="listitem-logo"} {a href="#"} {img src="" alt=""} {/a} {/figure} {div class="listitem-rating listitem-rating-mobile"} {span class="listitem-rating-stars"}{/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-amount"} {span class="listitem-valuetitle"}Lånebeløp{/span} {p class="listitem-amount-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-rent"} {span class="listitem-valuetitle"}Effektiv rente{/span} {p class="listitem-rent-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-loanperiod"} {span class="listitem-valuetitle"}Løpetid{/span} {p class="listitem-loanperiod-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-paymenttime"} {span class="listitem-valuetitle"}utbetaling{/span} {p class="listitem-paymenttime-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-nonpayment-mobile"} {span class="listitem-valuetitle"}Betalingsanmerkning{/span} {p class="listitem-nonpayment-mobile-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-icons"}{/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-desktop"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {/div} {div class="listitem-btmrow"} {div class="listitem-rating"} {ul class="listitem-rating-stars"} {/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-footnote"} {/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-mobile"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-mobile"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-details"} {div class="listitem-details-wrapper"} {div class="listitem-details-actions"}{/div} {div class="listitem-description listitem-description-padding"} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-center listitem-readmore-padding"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-corner"}{/div} {/li}{svg class="listitem-banner" xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" width="105.094" height="83.094" viewBox="0 0 105.094 83.094"} {defs} {linearGradient id="a" gradientTransform="rotate(45)"} {stop offset="0%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop} {stop offset="50%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop}{stop offset="100%" stop-color="rgba(0,0,0,.3)"}{/stop} {/linearGradient} {/defs} {path class="listitem-banner-bend" d="M0 77.094h4v6z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag" d="M105.081 18.186L0 79.094v-24l94.58-55.1.3 12.529z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag-shadow" fill="url(#a)" d="M281.081 850.092L176 911v-24l94.58-55.1.3 12.529z" transform="translate(-176 -831.906)"}{/path} {text class="listitem-banner-text" transform="rotate(-30 106.229 -70.683)" font-size="12" fill="[textcolor]" text-anchor="middle"}{/text} {/svg}

Når du har funnet banker som passer deg er det bare å klikke på “søk lån”-knappen så sender vi deg rett til søknadsskjemaet. Det har aldri vært enklere å finne gode tilbud på refinansiering av lån uten sikkerhet.

Slik vurderer vi

Hva er refinansiering?

Refinansiering kan høres litt komplisert ut, men det er langt enklere enn mange tror. Hensikten er ganske enkelt å ta opp et nytt lån med bedre betingelser enn det du har på dine lån i dag. Det er faktisk ikke vanskeligere å søke om refinansiering uten sikkerhet enn det er å kjøpe ny bil.

Når bilen din ikke passer ditt formål lengre, eller den begynner å bli for dyr i drift, er det på tide å bytte bil og refinansiering av lån bygger på samme prinsippet. Om lånet er for dyrt og renten er for høy, er det på tide å se på mulighetene for å få et lån som passer deg bedre og gir deg lavere utgifter.

Du kan refinansiere aller typer gjeld uten sikkerhet og det er ikke bare rene lån som kan refinansieres. Det kan også være at du at har flere kredittkort og en del reginger du ligger bakpå med og da er det viktig at du er oppmerksom på at også denne typen gjeld kan refinansieres.

Uansett type lån eller gjeld det er snakk om, er målet med refinansiering uten sikkerhet alltid det samme. Å gi deg bedre betingelser og månedlige kostnader du kan leve med.

Koster det noen å søke om refinansiering uten sikkerhet?

Det er mange som tenker at det å søke om refinansiering er både komplisert og kostbart, men det er det ikke. Søknadsprosessen er veldig enkel og det koster ingenting. Du kan søke om refinansiering uten sikkerhet hos alle banker som tilbyr denne type lån og det vil ikke koste deg så mye som en krone.

Du kan derimot spare betydelige summer om du bare tar deg tid til å søke refinansiering uten sikkerhet. Nå må vi nevne at om du får innvilget et refinansieringslån så må du betale et etableringsgebyr, men det er sjelden spesielt mye og det legges uansett til det totale lånet, så det er ikke noe du må betale der og da.

Hvem kan søke refinansiering?

Alle som har lån eller annen gjeld kan søke om refinansiering, med eller uten sikkerhet. Så lenge du er over 18 år gammel, bosatt i Norge og kan vise til at du har inntekt til å betjene et lån, er det bare å søke. Det er dog helt opp til den enkelte banken om de vil innvilge deg et lån eller ikke.

Ulike banker har sine sine egne regler og krav til deg som søker refinansiering uten sikkerhet og det er de i sin fulle rett til å gjøre. Det betyr at selv om lovverket sier at du må være 18 år gammel for å søke om refinansiering, kan det være banker som krever at du er over 23 år, eller 26 år for en del.

Fordeler med å refinansiere uten sikkerhet

Det er mange gode grunner til å søke om refinansiering uten sikkerhet og uansett om det er flere smålån, SMS lån, gjeld, eller forbrukslån du har i dag, kan refinansiering raskt lønne seg. Ikke bare kan du få lavere rente enn hva du betaler i dag, men du kan også redusere hvor mye du betaler i avgifter og gebyr. I tillegg kan du få bedre oversikt over egen økonomi og få lavere avdrag som må betales hver måned.

 • Lavere rente
 • Bedre betingelser
 • Mindre gebyr og avgifter
 • Bedre oversikt over økonomien
 • Lavere måntlige avdrag
 • Du slipper å stille egen bolig som sikkerhet
 • Du kan få opptil 15 år løpetid på lånet

Ulemper med å refinansiere uten sikkerhet

Når du skal søke lån, eller refinansiere, vil banken se på en rekke faktorer, men de to viktigste vil alltid være hvilken inntekt du har og om du kan stille sikkerhet for lånet eller ikke. Om banken ber deg om å stille sikkerhet for lånet tenker de stort sett alltid på om du kan stille sikkerhet i form av bolig eller fast eiendom.

Om du kan stille sikkerhet betyr det ganske enkelt at banken kan tilby deg lavere rente, ettersom du har stilt sikkerhet og de føler seg trygg på at de får tilbake pengene de låner deg, også om du ikke betaler dine avdrag.

 • Høyere rente enn når du stiller sikkerhet
 • Du kan ikke låne mer enn 600.000 kroner

Krav til deg som søker refinansiering uten sikkerhet

Når du søker om et refinansieringslån uten sikkerhet er det krav enhver bank vil stille. Hvor strenge krav som stilles vil variere en del fra en bank til bank, men du må forvente at de fleste stiller krav til at du kan bevise at du har inntekt nok til å betjene lånet. Inntekt betyr dog ikke at det er krav om at du har fast jobb.

Inntekt kan også komme fra investeringer som aksjer, utbytte og utleie av eiendom. Det viktigste er ganske enkelt å bevise overfor banken at når du har betalt alle dine andre faste utgifter, har du fortsatt råd til å betjene lånet, også om renten stiger etter at låneavtalen er signert.

Refinansiering uten sikkerhet

Refinansiering uten sikkerhet kontra refinansiering med sikkerhet

Refinansiering uten sikkerhet har en stor ulempe som du ikke vil møte på når du søker refinansiering med sikkerhet. Ulempen er at du ikke kn låne mer enn 600.000 kroner om du ikke kan eller ønsker å stille sikkerhet for lånet.

Kravet om at man ikke kan låne mer enn 600.000 kroner uten sikkerhet er ikke noe banken selv har kommet opp med. Det er vedtatt ved lov i Norge at ingen kan låne mer enn 600.000 kroner uten at det stilles sikkerhet for lånet. Det betyr at om du har behov for å refinansiere mer enn 600.000 kroner, må du søke om et lån med sikkerhet i bolig eller annen fast eiendom.

Fordelen er dog at refinansiering uten sikkerhet skiller seg fra rene forbrukslån i det at du kan ha en løpetid på hele 15 år så lenge pengene skal brukes til å refinansiere annen usikret gjeld. Det er derfor viktig at du forteller banken hva du skal bruke pengene til og ikke bare tar opp et rent forbrukslån, ettersom den typen lån har en maksimal løpetid på bare fem år.

Kan jeg refinansiering refinansiere boliglån uten sikkerhet?

Det er fullt mulig å refinansiere et boliglån og det er lurt å følge med på markedet hele tiden slik at du kan sørge for å alltid ha best mulig rente og betingelser på lånet, men du kan ikke refinansiere et boliglån uten å stille sikkerhet. Om du søker å refinansiere et boliglån vil banken alltid ta pant i boligen for å sikre lånet sitt.

Kan jeg refinansiere billån uten sikkerhet?

Med unntak av boliglån, er billån ofte et av de største lånene vi har. På samme måte som du bør passe på markedet når det kommer til boliglån, bør du gjøre det samme også når det kommer til billån. Det er mulig å refinansiere et billån uten sikkerhet, men det er å anbefale at du stiller bilen som sikkerhet slik at du får lavere rente og bedre betingelser på lånet.

Kan jeg refinansiere kredittkortgjeld uten sikkerhet?

Kredittkortgjeld er en type gjeld du absolutt bør vurdere å refinansiere. Kreditkort har ofte veldig mange fordeler og gode tilbud som rabatt, men om du ikke betaler innen fristen har de også en veldig høy rente. Så om du har mye i kredittkortgjeld vil du garantert spare betydelige summer på å søke om refinansiering uten sikkerhet.

Kan jeg refinansiere forbrukslån uten sikkerhet?

Forbrukslån er i seg selv et lån uten sikkerhet, men du kan fortsatt søke om å refinansiere det for å få bedre betingelser. Refinansiering av forbrukslån vil være mest naturlig om du har flere mindre forbrukslån, eller du har et større lån du ikke klarer å betale og dermed trenger lengre løpetid på lånet.

Kan jeg refinansiere usikret gjeld uten sikkerhet?

Ja. Det er ikke slik at du bare kan søke om refinansiering uten sikkerhet for lån. Du kan også søke om refinansiering av andre typer gjeld, som inkassosaker og gjeld som har gått via retten og resultert i betalingsanmerkninger. Hvilken type gjeld det dreier seg om er ikke av betydning. Har du gjeld kan du alltid søke om refinansiering, også uten at du kan stille sikkerhet for lånet.

Kan jeg refinansiere SMS lån uten sikkerhet?

SMS lån er ikke lengre lovlig i Norge, så nei, du kan ikke refinansiere denne typen lån. Om du tror du har såkalte SMS lån, er det trolig heller snakk om det vi i dag kaller smålån. Du kan lese mer om refinansiering uten sikkerhet av smålån lengre ned på siden.

Kan jeg refinansiere smålån uten sikkerhet?

Ja. Etter at SMS lån ble forbudet i Norge kom det en rekke tilbydere på markedet som tilbyr såkalte smålån. Forskjellen mellom SMS lån og smålån er at den som låner deg penger må gjennomføre en kredittsjekk først og forsikre seg om at du har betalingsevne. Smålån er ofte på mellom noen få tusen kroner og opptil 20.000 kroner, men de kan også refinansieres for bedre rente og betingelser.

Hvor mye kan jeg refinansiere uten sikkerhet?

Når du søker om refinansiering av lån og ikke kan eller ønsker å stille sikkerhet for lånet, kan du ikke låne mer enn 600.000 kroner. Det er ikke banken som setter denne begrensningen, men myndighetene som har vedtatt at man i Norge ikke kan låne mer enn maksimalt 600.000 kroner.

For at du skal kunne søke om så mye som 600.000 kroner må du være sikker på at lånet ikke gjør at din totale gjeld overstiger fem ganger din brutto årsintekt. Igjen er dette ikke noe banken bestemmer, men regler bestemt av myndighetene for å sikre at personer ikke tar opp mer i lån enn de kan betjene.

Refinansiering uten sikkerhet med kausjonist

Som du forstår nå er det fullt mulig å refinansiere ulike typer lån og gjeld uten sikkerhet, men det er også bestemte regler for hvor mye du kan låne og hvor lang løpetid et lån uten sikkerhet kan ha. Om du trenger å refinansiere mer enn 600.000 kroner og du ikke kan stille sikkerhet for lånet, er det en mulighet for at du kan få innvilget lån om du stiller med en kausjonist.

Kausjonist er en person som signerer på lånet sammen med deg for å gi banken ekstra sikkerhet. Om du ikke gjør opp for deg er det dermed kausjonisten som må betale dine avdrag. Vanligvis er det familie som stiller som kausjonist, men det kan i utgangspunktet være hvem som helst som banken finner at har god nok betalingsevne.

Kan jeg søke om refinansiering uten sikkerhet med betalingsanmerkninger?

Om du har betalingsanmerkninger kan du fortsatt søke om refinansiering uten å stille sikkerhet for lånet, men det kan bli vanskelig å få lånet innvilget fordi anmerkninger forteller banken at du tidligere ikke har gjort opp for deg.

Det sagt, er det en rekke banker som spesialiserer seg på refinansiering uten sikkerhet også til personer med betalingsanmerkninger. Om du søker refinansiering uten sikkerhet for å blant annet gjøre opp gjelden som gjorde at du fikk betalingsanmerkninger til å begynne med, er det dermed fortsatt gode muligheter for å finne en bank som kan hjelpe deg.

Ofte stilte spørsmål om refinansiering uten sikkerhet

Parametere for å velge det beste lånet

I løpet av året 2023, har vi vurdert flere lån fra nasjonale låneselskap for å hjelpe brukere å finne lånet med de beste vilkårene. Vår analyser er basert på ulike faktor som påvirker brukernes opplevelse, dette inkluderer blant annet å avgjøre hvilket selskap som har høyest rente, etterfulgt av beløpet som det søkes om. Dette er uten tvil to viktige faktorer som kan være med på å påvirke valget når brukere skal velge et selskap. Med målet om å forstå hvilke parametere som har blitt brukt for å avgjøre poengsummen til hvert produkt, vil vi nå forklare de ulike kategoriene i detalj:

Renter: Renter vil avgjøre kostnaden av et lån som gis av et låneselskap. For å kunne rangere denne faktoren, vil en høyere score bli gitt til selskap med lån som kommer med en lavere kostnad. For å finne de rimeligste lånene, startet vi ved å se på de som har lavest rente. Vi må også forstå at renter kan endre seg avhengig av typen lån som tas opp, da forbrukerlån har en lavere rente enn raske lån eller mindre lån, så om vi ønsker å sammenligne de, må vi gjøre det i deres egen kategori eller forstå forskjellene mellom hver type finansieringsmulighet.

Andre kostnader: Den største kostnaden i et lån er vanligvis rentene, men det er selvsagt andre kostnader som kan være med på å gjøre et lån dyrere. Dette kan være:

 • Lånesøknad avgift
 • Etableringsavgift
 • Årlig avgift
 • Avgift for tidlig nedbetaling
 • Avgift for sen betaling

Noen låneselskap har høyere avgifter og kostnade enn andre, selv om mange velger å ikke legge til noen. Likevel, er det nødvendig å ha de i bakhodet for å avgjøre den totale kostnaden av lånet for å ikke ha noen ubehagelige overraskelser på slutten. Så, for å vite den siste poengsummen for et lån har vi tatt eventuelle ekstra kostnader med i betraktning.

Maksimal kredittgrense: Hovedgrunnen til å ta opp et lån er å få penger til å finansiere et prosjekt, så beløpet som er tilgjengelig er en av de mest avgjørende faktorene før en skal velge ett lån fremfor et annet. Dette er grunnen til at vi har sett på dette som en av hovedparameterne for at et lån skal kunne oppnå en høy score. Dette beløpet vil variere avhengig av hva brukeren oppgir på søknadskjema, både når det kommer til betingelser for lånet og deres egen økonomiske situasjon. Likevel, har vi gitt den høyeste poengsummen til lånet med høyest kredittgrense.

Nedbetalingsperiode: Denne perioden er ofte veldig lik mellom ulike låneselskap, men kan variere avhengig av typen lån. For eksempel vil et forbrukerlån ha en annen nedbetalingsperiode enn hva du får på et refinansieringslån. Den vanlige perioden er mellom 1 og 5 år for et forbrukerlån, mens perioden for et refinsieringslån kan være på opptil 15 år. Selv om det er anbefalt å betale tilbake lånet så raskt som mulig for å få bedre vilkår, har vi i denne rangeringen gitt en høyere poengsum til de nedbetalingsperiodene som er mest fleksible, slik at brukere kan velge den som passer dem best.

Utbetaling av lån til konto: Når noen ser etter et lån, er det fordi de trenger penger og i de tilfellene hvor hastighet er avgjørende, kan dette være en avgjørende faktor. De fleste selskap som vi har analysert, setter inn pengene på konto mellom 1 og 5 dager etter å ha gjennomgått søknaden, sendt et positvt svar og etter at kunden har signet kontrakten. Derfor, har den høyeste scoren blitt gitt til de selskapene som er raskest med å utbetale pengene.

De lånene som dukker opp i vår rangering har mottatt deres poengsum basert på scoren gitt i hver av de nevnte kategoriene ovenfor. For å motta den scoren, har alle kategoriene ulike verdier basert på måten de kan påvirke avgjørelsesprosessen til en gjennomsnittlig kunde:

 • Renter + avgfiter: 45%
 • Lånebeløp: 30%
 • Løpetid: 15%
vurdering av lån