Lån på dagen - når du trenger rask finansiering

Oppdatert: 23:47, 31/08/2023

Det kan være mange grunner til at man trenger et lån på dagen og det er ikke alltid vi kan planlegge å ta opp lån. Når uforutsette utgifter plutselig dukker opp, trenger vi penger raskt og da er det godt å vite at du kan søke om lån på dagen.

Takket være moderne teknologi og en rekke lånetilbydere, trenger du ikke lengre å møte opp i banken for å låne penger. Det finnes i dag en rekke norske lånetilbydere som lar deg søke om lån på nett og mange av dem vil behandle lånesøknaden din på dagen.

Får å låne penger på dagen, signerer du ganske enkelt inn med bank ID på nett og pengene overføres til deg umiddelbart. Prosessen med å søke lån er veldig enkel og det hele er gjort unna på noen få minutter.

Beste lån på dagen i september 2023

Når vi skal låne penger er det helt naturlig å tenke at man må avtale et møte med banken, svare på en hel masse spørsmål og krysse fingre for at man kommer seg gjennom en låneprosess som er både lang og krevende. Heldigvis er det ikke slik lengre og du kan i dag søke lån på dagen hos en rekke ulike tilbydere på nett, men hvem har det beste tilbudet til deg?

Det kan du lett finne ut med å se på oversikten under. Vi har samlet alt av informasjon du trenger fra de beste bankene og lånetilbyderne i Norge i dag. Alle tilbyr deg å søke om lån på dagen via internett, men renter og betingelser kan variere en del, så det er lurt å ta deg tid til å sjekke ut alle sammen slik at du finner det tilbudet som passer deg best.

Du kan lett justere ulike faktorer i listen under slik at du alltid får det tilbudet som passer deg best på toppen av listen.

{li class="lenderlist-tablerow"} {div class="listitem-wrapper"} {div class="listitem-toprow"} {span class="listitem-header"}{/span} {figure class="listitem-logo"} {a href="#"} {img src="" alt=""} {/a} {/figure} {div class="listitem-rating listitem-rating-mobile"} {span class="listitem-rating-stars"}{/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-amount"} {span class="listitem-valuetitle"}Lånebeløp{/span} {p class="listitem-amount-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-rent"} {span class="listitem-valuetitle"}Effektiv rente{/span} {p class="listitem-rent-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-loanperiod"} {span class="listitem-valuetitle"}Løpetid{/span} {p class="listitem-loanperiod-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-paymenttime"} {span class="listitem-valuetitle"}utbetaling{/span} {p class="listitem-paymenttime-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-nonpayment-mobile"} {span class="listitem-valuetitle"}Betalingsanmerkning{/span} {p class="listitem-nonpayment-mobile-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-icons"}{/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-desktop"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {/div} {div class="listitem-btmrow"} {div class="listitem-rating"} {ul class="listitem-rating-stars"} {/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-footnote"} {/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-mobile"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-mobile"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-details"} {div class="listitem-details-wrapper"} {div class="listitem-details-actions"}{/div} {div class="listitem-description listitem-description-padding"} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-center listitem-readmore-padding"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-corner"}{/div} {/li}{svg class="listitem-banner" xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" width="105.094" height="83.094" viewBox="0 0 105.094 83.094"} {defs} {linearGradient id="a" gradientTransform="rotate(45)"} {stop offset="0%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop} {stop offset="50%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop}{stop offset="100%" stop-color="rgba(0,0,0,.3)"}{/stop} {/linearGradient} {/defs} {path class="listitem-banner-bend" d="M0 77.094h4v6z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag" d="M105.081 18.186L0 79.094v-24l94.58-55.1.3 12.529z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag-shadow" fill="url(#a)" d="M281.081 850.092L176 911v-24l94.58-55.1.3 12.529z" transform="translate(-176 -831.906)"}{/path} {text class="listitem-banner-text" transform="rotate(-30 106.229 -70.683)" font-size="12" fill="[textcolor]" text-anchor="middle"}{/text} {/svg}

Slik vurderer vi

Hvordan fungerer lån på dagen?

Når vi snakker om å låne penger på dagen, snakker vi om det bransjen selv kaller forbrukslån, eller lån uten sikkerhet om du vil. Nettopp det at du søker om et lån uten sikkerhet er en av grunnene til at du kan søke lån og få svar på dagen.

Takket være ny teknologi og det faktum at banken du søker lån hos lett kan finne det de trenger av informasjon på nett, gjør at hele låneprosessesn i stor grad er automatisert. Alt du trenger å gjøre er å besøke nettsiden til banken du ønsker å søke lån hos og så fylle ut en lånesøknad. Det tar deg bare noen minutter å gjøre, så du kan raskt søke lån på dagen hos flere banker i fall du skulle få avslag hos en bank.

I listen med banker lengre opp på siden finner du en link til nettsiden til alle bankene, så det er bare å klikke på linken og så sender vi deg rett til lånesøknaden.

Så snart banken mottar din lånesøknad vil systemet deres automatisk gjøre en vurdering ut fra bestemte faktorer som inntekt, betalingsanmerkninger, andre lån du har, etc. Søknaden går så videre til en ansatt i banken som dermed raskt kan avgjøre om de kan innvilge lånet du har søkt om.

De aller fleste bankene vil kunne gi deg beskjed om du har mulighet for å få innvilget lån eller ikke i løpet av noen minutter. Om søknaden din godkjennes etter første steg, vil en kundeansvarlig ta en siste titt på søknaden din og gi deg beskjed om lånet er innvilget eller ikke. Om du har søkt om et lån som banken føler er litt i høyeste laget, vil de stort sett alltid kontakte deg og forklare hvorfor, samtidig som de gir deg et tilbud å låne litt mindre penger.

Så snart en lånesøknad er behandlet og lånet er innvilget, vil du få tilsendt en låneavtale som du kan signere med BankID. Slik sparer man en masse tid på å sende ut papirer via post og du kan ha penger på konto langt raskere.

Krav til deg som vil låne penger på dagen

Selv om prosessen med å søk om et lån på dagen er utrolig enkel og du får beskjed om lånet er innvilget eller ikke på kort tid. Er det fortsatt visse krav du som lånesøker må oppfylle, så vil banken ta kontakt med deg for de må naturligvis føle seg trygge på at du kan betjene lånet om de sier ja.

Kravene som stilles for at du skal få innvilget et lån uten sikkerhet på dagen, vil variere en del fra bank til bank, men det er også enkelte krav alle banker stiller.

  • Den som søker om lån må være fylt 18 år
  • Du må være norsk statsborger
  • Du må ha fast inntekt (det finnes dog banker som ikke krever dette)
  • Du kan ikke ha aktive inkassosaker i ditt navn
  • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger (det finnes banker som gjør unntak)
  • Godkjent kredittvurdering

Om du kan møte alle disse kravene er det gode muligheter for at du vil kunne få innvilget et lån på dagen uten sikkerhet. Vær oppmerksom på at enkelte banker har krav til at søker er over 23 år gammel. Årsaken til dette er at de ønsker en lengre kreditthistorie om deg som søker.

Ettersom vi ikke opparbeider oss kreditthistorie før vi er fylt 18 år, er det vanskelig for banken å avgjøre din betalingsevne i ung alder. Det er dog en rekke banker som også gir lån på dagen til yngre lånesøkere, men det er da ofte snakk om litt mindre beløp, eller at banken krever sikkerhet i form av bolig eller en kausjonist.

Om du er en ung lånesøker (18 til 22 år), kan det være lurt å søke om et smålån på bare noen tusen kroner først. Slike lån er lett å få innvilget om du har fast inntekt og du vil raskt skape deg en god kreditthistorie ved å betale ned smålån raskt og innenfor de rammene som banken har satt.

Mange av oss vil fra tid til annen finne oss selv i situasjoner hvor vi trenger å låne penger på dagen, så det er lurt å ta opp mindre lån tidlig, selv om du ikke trenger pengene.

Hvor raskt kan du få pengene på konto?

Selv om du kan søke lån på dagen over nett og store deler av låneprosessen er automatisert, vil enhver lånesøknad bli behandlet av en kundebehandler før du får et ja eller nei på søknaden. Det betyr at det er ingen garanti for at du får penger samme dag, men stort sett vil du alltid kunne ha penger på konto innen 72 timer.

Om du trenger penger innen 24 timer, bør du passe på å sende inn en lånesøknad så snart banken åpner om morgenen, eller kvelden før, slik at din søknad ligger først når din kundebehandler kommer på jobb. Om du så passer på å sjekke e-post jevnt og trutt slik at du kan signere med bankID så snart lånet er innvilget, vil banken kunne overfører penger samme dag.

Overføringer fra banken går i dag langt raskere enn de gjorde for noen år siden da det gjerne tok opptil tre dager, men for at du skal kunne få penger på dagen er det et par ting du må passe på.

  1. Lånesøknad må være signert på morgenen slik at banken kan overføre penger før klokken 12:00
  2. Du må ha en egen bankkonto hos banken du søker lån hos. Kun da vi betalingen gå umiddelbart. Har du konto i en annen bank enn den du låner penger hos, vil det lett kunne ta 24 timer før du har penger på egen konto.

Hvor mye kan jeg låne på dagen?

Hvor mye penger du kan låne på dagen avhenger av en rekke faktorer som din egen inntekt, hvor mye i lån du har fra før av og hvor god kredittrating du har, men det er også visse lovregulerte begrensninger.

I Norge er det kun lovlig å gi ut lån uten sikkerhet på opptil 600.000 kroner. Dette er en begrensing satt av myndigheten og ikke noe banken kan overstyre. Trenger du mer enn 600.000 kroner, må banken kreve at du stiller sikkerhet for lånet i form av fast eiendom, kausjonist eller andre verdier.

Banken må også ta hensyn til hvor mange andre lån du har, da det også er lover som setter en stopper for at du ikke kan ha mer i lån enn fem ganger husholdningens totale inntekt. Det betyr at banken du søker lån på dagen hos også må se på hvor mye du har i bolig, billån og andre forbrukslån, slik at du ikke overstiger den totale lånegraden som er lovlig i Norge.

Har du mye lån fra før av, kan det altså være at banken må avslå din lånesøknad selv om de finner at du har inntekt nok til å betjene lånet.

Om du vet at du er godt innenfor rammene av hvor mye du kan ha i lån totalt, er det nesten utelukkende din egen inntekt og kredittvurdering som vil avgjøre hvor mye du kan ta opp i lån på dagen.

Så lenge du har en god kredittvurdering og en stabil inntekt, er det gode muligheter for at lånet ditt vil bli innvilget.

Hva kan jeg bruke pengene på?

Det er mange grunner til at vi søker om lån uten sikkerhet, men en av de virkelig store fordelen med denne typen lån er at du står helt fritt til å bruke pengene på nøyaktig hva du selv ønsker å bruke dem på.

Lån uten sikkerhet skiller seg dermed tydelig fra andre typer lån, som boliglån, lån til oppusing og billån, som alle kun gis om du stiller sikkerhet for lånet og utelukkende bruker pengene på det du har tatt opp lån til.

Når du tar opp et lån uten sikkerhet vil ikke banken stille et eneste spørsmål om hva du trenger penger til og du står fritt til å betale regninger, reise på ferie, kjøpe bil, pusse opp eller bare til daglig forbruk.

Lån på dagen

Koster det mye å ta opp lån på dagen?

Lån uten sikkerhet, som det er det vi snakker om når det kommer til å låne penger på dagen, er mer kostbare enn lån du søker med sikkerhet. Avgifter og gebyr er ofte relativt likt uansett type lån du søker, men lån med sikkerhet vil ha lavere rente enn lån uten sikkerhet har.

Årsaken til dette er ganske enkelt at banken tar en større risiko når de låner deg penger uten at du stiller sikkerhet for lånet, og desto større risiko banken tar, desto høyere rente må du betale.

Når man tenker over det er det helt naturlig at banken krever høyere rente på denne type lån, da de ikke har noe sikkerhet for at de får tilbake pengene om du ikke betaler, eller om du i verste fall skulle dø.

Uten sikkerhet har da banken få muligheter til å få tilbake pengene de har lånt deg. Har banken derimot sikkerhet i boligen din, kan de kreve at boligen selges for å dekke inn lånet. Ettersom boligmarkedet i Norge er veldig stabilt kan banken føle seg trygg på at de får tilbake pengene sine uansett og dermed kan de også tilby deg en lavere rente.

Lån på dagen med betalingsanmerkninger

Vi kan alle være uheldige og pådra oss betalingsanmerkninger og dessverre vil denne typen anmerkninger ofte sette en stopper for at du får innvilget lån på dagen. Nå er det mange årsaker til at man kan få en betalingsanmerkning og ofte kan det være helt feil, men det vet ikke banken og du vil sjelden kunne overbevise dem om det heller.

Det sagt, vil ikke betalingsanmerkninger alltid sette en stopper for at du kan søke lån, men det kan bli krevende å få innvilget et lån på dagen da banken trolig vil kreve at du stiller stiller sikkerhet for lånet. Det finnes dog også banker som spesialiserer seg på å låne ut penger til deg som har betalingsanmerkninger, så alt håp er uansett ikke ute.

Det finnes blant annet flere banker som gir deg denne type lån nettopp for at du skal kunne betale ned gammel gjeld og dermed også bli kvitt betalingsanmerkninger. Om du ikke kan stille sikkerhet for lånet gjennom bolig, kan det være at banken godtar pant i bil, eller at du kan stille med kausjonist som garanterer for lånet.

Kausjonist er en person med god kredittvurdering, gjerne foreldre, som tar opp lånet sammen med deg. Som kausjonist signerer de ganske enkelt på at om du ikke betaler dine avdrag, vil de gjøre det. Dermed vet også banken at de har god sikkerhet for lånet.

Hvor lenge kan jeg låne penger?

Som vi har vært innom tidligere er det bestemte lovregulerte rammer for hvor mye du kan ta opp i lån og det er også lover som tilsier hvor lenge du kan låne penger. Dette kalles gjerne løpetid og løpetiden på et lån uten sikkerhet som du kan søke om på dagen i Norge er fem år.

Det vil si at uansett hvor mye du søker om å låne, vil lånet kunne ha en maks løpetid på fem år. Trenger du et lån med lengre løpetid, må du enten stille sikkerhet for lånet eller bevise at lånet utelukkende skal brukes til å refinansiere andre lån uten sikkerhet og kortsiktig gjeld.

Om du kan bevis at dette er formålet for å søke et lån på dagen uten å stille sikkerhet for lånet, kan løpetiden utvides til maksimalt 15 år. Nå skal det sies at ettersom renten på usikrede lån er langt høyere enn den er på lån med sikkerhet, er det ikke å anbefale at du tar opp lån på dagen med en løpetid på mer enn fem år.

Trenger du å refinansiere andre usikrede lån er det langt bedre å søke om et lån med sikkerhet i bolig, eller med hjelp av en kausjonist som vil sikre deg en langt lavere rente, som gjør det langt enklere for deg å kunne betjene lånet.

Er lån på dagen en god løsning?

Når du skal låne penger er det avgjørende at du ser på både rente, gebyr og andre avgifter som følger med lånet. Nå vet vi at lån på dagen uten sikkerhet har høyere rente enn lån med sikkerhet, men det betyr ikke at dette er en dårlig løsning om du trenger å låne penger.

Lån på dagen er en ypperlig løsning om du trenger penger raskt, ikke ønsker å sette bil eller bolig som pant, eller du rett og slett bare ikke ønsker at banken skal legge seg opp i hva du trenger penger til.

Lån på dagen kan som vi har sett ikke overstige 600.000 kroner og kan kun ha en løpetid på fem år. Dette er dermed ment som kortsiktige lån med klare rammer som gjør at du skal kunne betjene lånet uten problemer. Greit, det er litt dyrere enn lån med sikkerhet, men det er også langt raske å få lånet og du står helt fritt til å bruke pengene på hva du selv ønsker. Det kaller vi en vinn vinn situasjon.

Kan jeg betale tilbake lånet raskere?

Om du tar opp et lån på dagen uten sikkerhet, eller du tar opp et lån til bolig eller bil med sikkerhet, vil du og banken bli enige om hvor lang løpetid lånet skal ha. Løpetiden er dog ikke satt i stein og du kan selvsagt betale tilbake lånet raske om du har mulighet for å gjøre det.

Lån på dagen som refinansiering

Refinansiering av lån er noe du bør se på med jevne mellomrom uansett hvilken type lån det er du har. Refinansiering av lån betyr ganske enkelt at du sjekker markedet og ser om det er mulig for deg å få en bedre låneavtale. Det kan være at en bank tilbyr bedre rente, lengre løpetid på lånet, samt lavere gebyr og avgifter.

Ofte er det bare boliglån og billån personer søker om å refinansiere, men refinansiering kan også hjelpe deg om du har andre typer lån. Mange av oss har i dag både kredittkort og ulike avbetalingsavtaler på alt fra kjøleskap til PC og TV. Både kredittkort og avbetalingsavtaler er kjent for å ha en veldig høy rente i tillegg til ulike gebyr og avgifter, og mange tenker dessverre ikke over at også denne type lån kan refinansieres.

Har du flere ting på avbetaling og et kredittkort eller to, kan det raskt være veldig lønnsomt å heller ta opp et usikret lån på dagen og bruke pengene på å betale ned både kredittkort og det du har på avbetaling.

Ikke bare vil du få lavere rente, men du vil også spare penger på gebyr og avgifter du ikke lengre trenger å betale. Gebyr og avgifter fremstår ofte som veldig lave når man bare betaler de en gang i måneden, men legg sammen alle gebyr og avgifter du betaler i løpet av et år og du vil raskt se at det å ta opp et litt større lån på dagen kan spare deg betydelig summer.

Parametere for å velge det beste lånet

I løpet av året 2023, har vi vurdert flere lån fra nasjonale låneselskap for å hjelpe brukere å finne lånet med de beste vilkårene. Vår analyser er basert på ulike faktor som påvirker brukernes opplevelse, dette inkluderer blant annet å avgjøre hvilket selskap som har høyest rente, etterfulgt av beløpet som det søkes om. Dette er uten tvil to viktige faktorer som kan være med på å påvirke valget når brukere skal velge et selskap. Med målet om å forstå hvilke parametere som har blitt brukt for å avgjøre poengsummen til hvert produkt, vil vi nå forklare de ulike kategoriene i detalj:

Renter: Renter vil avgjøre kostnaden av et lån som gis av et låneselskap. For å kunne rangere denne faktoren, vil en høyere score bli gitt til selskap med lån som kommer med en lavere kostnad. For å finne de rimeligste lånene, startet vi ved å se på de som har lavest rente. Vi må også forstå at renter kan endre seg avhengig av typen lån som tas opp, da forbrukerlån har en lavere rente enn raske lån eller mindre lån, så om vi ønsker å sammenligne de, må vi gjøre det i deres egen kategori eller forstå forskjellene mellom hver type finansieringsmulighet.

Andre kostnader: Den største kostnaden i et lån er vanligvis rentene, men det er selvsagt andre kostnader som kan være med på å gjøre et lån dyrere. Dette kan være:

  • Lånesøknad avgift
  • Etableringsavgift
  • Årlig avgift
  • Avgift for tidlig nedbetaling
  • Avgift for sen betaling

Noen låneselskap har høyere avgifter og kostnade enn andre, selv om mange velger å ikke legge til noen. Likevel, er det nødvendig å ha de i bakhodet for å avgjøre den totale kostnaden av lånet for å ikke ha noen ubehagelige overraskelser på slutten. Så, for å vite den siste poengsummen for et lån har vi tatt eventuelle ekstra kostnader med i betraktning.

Maksimal kredittgrense: Hovedgrunnen til å ta opp et lån er å få penger til å finansiere et prosjekt, så beløpet som er tilgjengelig er en av de mest avgjørende faktorene før en skal velge ett lån fremfor et annet. Dette er grunnen til at vi har sett på dette som en av hovedparameterne for at et lån skal kunne oppnå en høy score. Dette beløpet vil variere avhengig av hva brukeren oppgir på søknadskjema, både når det kommer til betingelser for lånet og deres egen økonomiske situasjon. Likevel, har vi gitt den høyeste poengsummen til lånet med høyest kredittgrense.

Nedbetalingsperiode: Denne perioden er ofte veldig lik mellom ulike låneselskap, men kan variere avhengig av typen lån. For eksempel vil et forbrukerlån ha en annen nedbetalingsperiode enn hva du får på et refinansieringslån. Den vanlige perioden er mellom 1 og 5 år for et forbrukerlån, mens perioden for et refinsieringslån kan være på opptil 15 år. Selv om det er anbefalt å betale tilbake lånet så raskt som mulig for å få bedre vilkår, har vi i denne rangeringen gitt en høyere poengsum til de nedbetalingsperiodene som er mest fleksible, slik at brukere kan velge den som passer dem best.

Utbetaling av lån til konto: Når noen ser etter et lån, er det fordi de trenger penger og i de tilfellene hvor hastighet er avgjørende, kan dette være en avgjørende faktor. De fleste selskap som vi har analysert, setter inn pengene på konto mellom 1 og 5 dager etter å ha gjennomgått søknaden, sendt et positvt svar og etter at kunden har signet kontrakten. Derfor, har den høyeste scoren blitt gitt til de selskapene som er raskest med å utbetale pengene.

De lånene som dukker opp i vår rangering har mottatt deres poengsum basert på scoren gitt i hver av de nevnte kategoriene ovenfor. For å motta den scoren, har alle kategoriene ulike verdier basert på måten de kan påvirke avgjørelsesprosessen til en gjennomsnittlig kunde:

  • Renter + avgfiter: 45%
  • Lånebeløp: 30%
  • Løpetid: 15%
vurdering av lån