Grønt billån: Sammenlign de beste grønne billån med den laveste rente

Oppdatert: 23:17, 31/08/2023

Med unntak av lån til bolig, er lån til bil ofte et av de største lånene vi tar opp. Med et grønt billån kan du ikke bare få bedre lånebetingelser, men du gjør også din del for miljøet. Å kjøre grønt er med andre ord en vinn-vinn situasjon.

De aller fleste av oss er avhengige av bil i det daglige, og i en tid med høye priser på drivstoff og et ønske om å være mer grønn, er det stadig flere nordmenn som vurderer å kjøpe seg elbil.

Det vi skal finne ut av i denne artikkelen, er hva et grønt billån er, hvordan du kan søke om det og vise deg hvor du kan finne de beste billån. Så om du er på jakt etter gode grønne billån, er det bare å henge med videre.

De beste grønne billån i september 2023

Med gode lånebetingelser og lavere gebyrer har stadig flere nordmenn latt seg overbevise til å bytte ut sin gamle bensin- eller dieselbil med en langt grønnere elbil. Utvalget av elbiler og biler med lavere utslipp har eksplodert de senere årene og store aktører som Mercedes, Tesla, Audi og Volkswagen har satset tungt på elbiler, men hvor får du som kjøper de beste lånebetingelsene på et grønt billån?

I listen under finner du oversikt over de beste tilbudene på grønne billån. Vi har tatt hensyn til både pris, betingelser, løpetid på lånet og mer til for at du så enkelt som mulig skal kunne finne det beste grønne billånet for deg.

{li class="lenderlist-tablerow"} {div class="listitem-wrapper"} {div class="listitem-toprow"} {span class="listitem-header"}{/span} {figure class="listitem-logo"} {a href="#"} {img src="" alt=""} {/a} {/figure} {div class="listitem-rating listitem-rating-mobile"} {span class="listitem-rating-stars"}{/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-amount"} {span class="listitem-valuetitle"}Lånebeløp{/span} {p class="listitem-amount-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-rent"} {span class="listitem-valuetitle"}Effektiv rente{/span} {p class="listitem-rent-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-loanperiod"} {span class="listitem-valuetitle"}Løpetid{/span} {p class="listitem-loanperiod-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-paymenttime"} {span class="listitem-valuetitle"}utbetaling{/span} {p class="listitem-paymenttime-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-nonpayment-mobile"} {span class="listitem-valuetitle"}Betalingsanmerkning{/span} {p class="listitem-nonpayment-mobile-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-icons"}{/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-desktop"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {/div} {div class="listitem-btmrow"} {div class="listitem-rating"} {ul class="listitem-rating-stars"} {/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-footnote"} {/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-mobile"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-mobile"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-details"} {div class="listitem-details-wrapper"} {div class="listitem-details-actions"}{/div} {div class="listitem-description listitem-description-padding"} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-center listitem-readmore-padding"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-corner"}{/div} {/li}{svg class="listitem-banner" xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" width="105.094" height="83.094" viewBox="0 0 105.094 83.094"} {defs} {linearGradient id="a" gradientTransform="rotate(45)"} {stop offset="0%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop} {stop offset="50%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop}{stop offset="100%" stop-color="rgba(0,0,0,.3)"}{/stop} {/linearGradient} {/defs} {path class="listitem-banner-bend" d="M0 77.094h4v6z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag" d="M105.081 18.186L0 79.094v-24l94.58-55.1.3 12.529z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag-shadow" fill="url(#a)" d="M281.081 850.092L176 911v-24l94.58-55.1.3 12.529z" transform="translate(-176 -831.906)"}{/path} {text class="listitem-banner-text" transform="rotate(-30 106.229 -70.683)" font-size="12" fill="[textcolor]" text-anchor="middle"}{/text} {/svg}

Slik vurderer vi

Hva er er grønt billån?

Uttrykket grønt billån er sannsynligvis fortsatt nytt for mange. Mange vil spørre seg om hva som egentlig skiller et grønt billån fra et hvilket som helst annet billån. Kort forklart, er et grønt billån et alternativt billån for deg som skal kjøpe en lavutslippsbil, eller nullutslippsbil. Grønt billån kan også bli omtalt som klimalån da det ble startet som et insentiv for å få flere til å kjøpe biler med mindre eller ingen utslipp, eller som elbil lån.

Et grønt billån vil dermed være et godt alternativ til et vanlig billån til deg som er interessert i å kjøpe elbil. Det er dermed ikke kun elbiler som kan kvalifisere til å motta et grønt billån. Kriteriene for om bilen er miljøvennlig eller ikke, vil variere mellom ulike banker. De fleste vil derimot forholde seg til EU sine krav til miljøvennlige biler. Lånet vil kunne brukes til å kjøpe både nye og brukte elbiler, både fra forhandler og fra privatpersoner.

De fleste bankene i dag ønsker å kunne bidra i det grønne skiftet med tiltak for å innføre en grønnere hverdag. Dette har ført til at det finnes flere og flere banker som kan tilby grønne billån. Til forskjell fra et standard billån, vil grønne billån ofte komme med en kortere nedbetalingstid, men vil til gjengjeld gjerne ha en lavere rente.

Hvordan vi hjelper deg finne det beste grønne billånet

  • Vi har samlet de beste bankene på en plass
  • Vi sammenligne alle aspekter av lånet inkludert rente, gebyr og avgifter
  • Du kan enkelte finne og velge det beste billånet som passer dine behov

Kriterier for å få søke et grønt billån

  • Bilen du skal kjøpe må ha et bevist utslipp mindre enn 120g/km
  • Grønt billån kan brukes til kjøp av rene elbiler, bensinbil, dieselbil med filter og  hybrider
  • Grønt billån er også tilgjengelig for Etanolbil E85.
  • Biler som bruker natur- og biogass kan også søke grønt billån
elbil

Belåningsgrad har stor innvirkning på renten

Som du kan se i topplisten vår lengre opp på siden er det mange banker som opererer med ulike rente på grønne billån og det er mange faktorer som spiller inn når banken skal gi deg et endelig rentetilbud, men det aller viktigste de ser på er belåningsgrad, eller for å si det slik. Hvor mye egenkapital kan du stille med? Desto mer egenkapital, desto lavere belåningsgrad som igjen betyr lavere rente.

La oss ta et eksempel:

Du vil kjøpe deg en grønn bil til 300.000 kroner og kan stille med 70.000 kroner i egenkapital. Du søker dermed om et grønt billån på 230.000 kroner. Med 70.000 kroner i egenkapital tilbyr banken deg en effektiv rente på 5,9%.

Ikke noen dårlig tilbud, men hva skjer om du finner en rimeligere grønn bil til fks. 200.000 kroner, men fortsatt stiller med 70.000 kroner i egenkapital? Du reduserer da belåningsgraden din betydelig, gir banken mer sikkerhet for lånet og de kan dermed tilby deg en rente på bare 5,21%.

Hva er nominell og effektiv rente på grønt billån

Når du søker om et grønt billån vil banken se på en rekke faktorer før de eventuelt innvilger deg et grønt lån eller ikke. Først og fremst må du som søker være over 18 år gammel og søke lån til en bil som har et utslipp på mindre enn 120 g/km, men det er det enkleste.

Banken vil nemlig også se på en rekke andre ting når de behandler din søknad om et grønt billån.

Det er ikke tvil om at grønne billån er gunstigere enn vanlig billån og det er for mange veldig fristende at man også kan søke om et grønt lån til kjøp av bil helt uten at man stiller egenkapital. Med det sagt, vil lånet bli langt dyrere om du ikke stiller egenkapital og trenger høyere inntekt.

Krav til dokumentert inntekt ligger til grunn for alle lån, enten det er forbrukslån, boliglån eller et grønt billån. Banken må vite at du har midler til å betjene lånet ditt, så inntekt vil alltid være helt avgjørende. Det er ingen lovlige krav til minsteinntekt for at et grønt billån skal kunne innvilges, men med tanke på prisen for biler i Norge, vil du måtte kunne dokumentere en relativt god årslønn for å kunne betjene et grønt billån.

Når du søker om et lån og banken føler at du har inntekt nok til å betjene lånet vil de så se på hva du kan stille av sikkerhet for lånet. Med sikkerhet mener man noe banken kan selge for å dekke lånet om du ikke gjør opp for deg. Stort sett er det bolig, eller bil man som lånetaker stiller som sikkerhet.

Søker du om et grønt billån, vil banken automatisk ta pant i bilen fram til lånet er nedbetalt. Det er fortsatt du som er den lovlige eieren av bilen, men banken har pant i den slik at de har sikkerhet for det grønne billånet de har gitt deg. Om du ønsker lavere rente på lånet, men ikke kan stille med egenkapital, kan du snakke med banken om muligheten for at du stiller ekstra sikkerhet for lånet ved å gi dem pant i bolig, eller at du får med deg en kausjonist som tar opp lånet sammen med deg for å gi banken mer sikkerhet.

Refinansiering av grønt billån

Refinansiering kan høres både skummelt og komplisert ut, men det er langt enklere enn mange tror og det kan være betydelige summer å spare. I all enkelhet betyr refinansiering at du tar opp et nytt lån med bedre betingelser enn det du hadde tidligere.

Refinansiering er heller ikke bare for boliglån slik mange tror. Alle typer lån i Norge kan refinansieres og det inkluderer også grønne billån. Det kan være at en annen bank tilbyr en bedre rente, eller at du kjøper en bolig som du kan stille som ekstra sikkerhet, eller at du ønsker å bytte til en nyere grønn bil. Alle er gode grunner til å undersøke om du kan spare penger på å refinansiere ditt grønne billån.

Hvor mye kan jeg ha i grønt billån?

Når du søker om et lån i Norge er det en del regler du må forholde deg til og også bankene har visse retningslinjer de må overholde. Du kan for eksempel ikke ha mer en fem ganger årlig inntekt i lån i totale lån. Det betyr at om du har et veldig høyt boliglån, kan det være at du ikke kan låne opp penger til drømmebilen.

Har du derimot god nok inntekt og ikke får problemer med “fem ganger inntekts” regelen, er det ingen øvre grense for hvor mye du kan ta opp i billån. Det betyr at om banken finner at du har råd til det kan du i teorien ha billån på flere millioner kroner.

Billån VS bil leasing

Privat leasing av en grønn bil fungerer i stor grad på samme måte som bedrift leasing gjør. Du som skal lease en bil betaler et mindre beløp ved oppstart av leasingperioden og så betaler du et lavere beløp hver måned for å leie bilen. I tillegg til leieprisen må du betale drivstoff, eller lading, årsavgift og bompenger. Alle andre vanlige utgifter som forsikring og service er inkludert i leiepriser.

For mange er privatleasing den beste måten å kjøpe ny grønn bil på fordi man må ut med mindre penger enn man ofte må ha i egenkapital, i tillegg til at man får en veldig ryddig og oversiktlig biløkonomi. Ved å lease en grønn bil vet du nøyaktig hva du skal betale hver måned. Sammenlignet med et billån, vil det månedlige beløpet kunne variere på grunn av varierende renter, om du ikke får et billån som har en fast rente.

På den andre siden må man også ta hensyn til at en privat leasingavtale ofte løper over minst tre år og det vil koste deg dyrt om du vil bryte avtalen for tiden. Dette vil ikke være en bekymring du behøver å forholde deg til om du heller går for et billån.

Sist, men ikke minst må du være oppmerksom på at leasingselskapet vil kunne kreve at du betaler for mindre skader og riper som de ikke anser å være normal slitasje. Tar du opp et billån for å kjøpe en bil som enten er brukt eller nytt, vil skader på bilen være noe du selv håndterer, eller får dekket gjennom en bilforsikring.

Fordeler med å lease grønn bil over grønt billån

  • Lave start-kostnader
  • Lav månedlig leiepris
  • Unngå uforutsette kostnader
  • Forsikring, dekke, service og leiebil inkludert i leieprisen
  • Unngå dyrere forsikringspremie ved uhell
  • Ny bil hvert tredje år

Ulemper med å lease grønn bil over grønt billån

  • Dyrt å bryte avtaleperioden
  • Uforutsette kostnader ved returnering av bil
  • Du kan ikke bytte bil på tre år
  • Du kan ikke selge bilen om du trenger penger

Alternativ til billån

Om du ikke lykkes med å få et tradisjonelt billån, er det ingen grunn til å henge med hodet. Du kan også søke om et rent forbrukslån som tillater deg å bruke pengene på akkurat hva du selv ønsker. Renten på et forbrukslån er høyere, men du vil da heller ikke stille bilen som sikkerhet og dermed friere til å selge bilen uten at du trenger å tenke på heftelser.

Om du er opptatt av å få renten på billånet ditt så lav som mulig, kan du også vurdere å bake billånet inn i huslånet ditt. Dette betyr ganske enkelt at du øker boliglånet ditt og bruker pengene til å kjøpe bil. Renten vil kunne bli lavere da du gir banken ekstra sikkerhet i egen bolig.

Ofte stilte spørsmål og grønt billån

Parametere for å velge det beste lånet

I løpet av året 2023, har vi vurdert flere lån fra nasjonale låneselskap for å hjelpe brukere å finne lånet med de beste vilkårene. Vår analyser er basert på ulike faktor som påvirker brukernes opplevelse, dette inkluderer blant annet å avgjøre hvilket selskap som har høyest rente, etterfulgt av beløpet som det søkes om. Dette er uten tvil to viktige faktorer som kan være med på å påvirke valget når brukere skal velge et selskap. Med målet om å forstå hvilke parametere som har blitt brukt for å avgjøre poengsummen til hvert produkt, vil vi nå forklare de ulike kategoriene i detalj:

Renter: Renter vil avgjøre kostnaden av et lån som gis av et låneselskap. For å kunne rangere denne faktoren, vil en høyere score bli gitt til selskap med lån som kommer med en lavere kostnad. For å finne de rimeligste lånene, startet vi ved å se på de som har lavest rente. Vi må også forstå at renter kan endre seg avhengig av typen lån som tas opp, da forbrukerlån har en lavere rente enn raske lån eller mindre lån, så om vi ønsker å sammenligne de, må vi gjøre det i deres egen kategori eller forstå forskjellene mellom hver type finansieringsmulighet.

Andre kostnader: Den største kostnaden i et lån er vanligvis rentene, men det er selvsagt andre kostnader som kan være med på å gjøre et lån dyrere. Dette kan være:

  • Lånesøknad avgift
  • Etableringsavgift
  • Årlig avgift
  • Avgift for tidlig nedbetaling
  • Avgift for sen betaling

Noen låneselskap har høyere avgifter og kostnade enn andre, selv om mange velger å ikke legge til noen. Likevel, er det nødvendig å ha de i bakhodet for å avgjøre den totale kostnaden av lånet for å ikke ha noen ubehagelige overraskelser på slutten. Så, for å vite den siste poengsummen for et lån har vi tatt eventuelle ekstra kostnader med i betraktning.

Maksimal kredittgrense: Hovedgrunnen til å ta opp et lån er å få penger til å finansiere et prosjekt, så beløpet som er tilgjengelig er en av de mest avgjørende faktorene før en skal velge ett lån fremfor et annet. Dette er grunnen til at vi har sett på dette som en av hovedparameterne for at et lån skal kunne oppnå en høy score. Dette beløpet vil variere avhengig av hva brukeren oppgir på søknadskjema, både når det kommer til betingelser for lånet og deres egen økonomiske situasjon. Likevel, har vi gitt den høyeste poengsummen til lånet med høyest kredittgrense.

Nedbetalingsperiode: Denne perioden er ofte veldig lik mellom ulike låneselskap, men kan variere avhengig av typen lån. For eksempel vil et forbrukerlån ha en annen nedbetalingsperiode enn hva du får på et refinansieringslån. Den vanlige perioden er mellom 1 og 5 år for et forbrukerlån, mens perioden for et refinsieringslån kan være på opptil 15 år. Selv om det er anbefalt å betale tilbake lånet så raskt som mulig for å få bedre vilkår, har vi i denne rangeringen gitt en høyere poengsum til de nedbetalingsperiodene som er mest fleksible, slik at brukere kan velge den som passer dem best.

Utbetaling av lån til konto: Når noen ser etter et lån, er det fordi de trenger penger og i de tilfellene hvor hastighet er avgjørende, kan dette være en avgjørende faktor. De fleste selskap som vi har analysert, setter inn pengene på konto mellom 1 og 5 dager etter å ha gjennomgått søknaden, sendt et positvt svar og etter at kunden har signet kontrakten. Derfor, har den høyeste scoren blitt gitt til de selskapene som er raskest med å utbetale pengene.

De lånene som dukker opp i vår rangering har mottatt deres poengsum basert på scoren gitt i hver av de nevnte kategoriene ovenfor. For å motta den scoren, har alle kategoriene ulike verdier basert på måten de kan påvirke avgjørelsesprosessen til en gjennomsnittlig kunde:

  • Renter + avgfiter: 45%
  • Lånebeløp: 30%
  • Løpetid: 15%
vurdering av lån