De beste grønne billånene - sammenlign og finn det billigste lånet for din elektriske bil

Oppdatert: 11:00, 16/02/2023

Med unntak av lån til bolig, er lån til bil ofte et av de største lånene nordmenn tar opp. Med et grønt billån kan du ikke bare få bedre lånebetingelser, men du gjør også din del for miljøet. Å kjøre grønt er med andre ord en vinn-vinn situasjon.

De aller fleste av oss er avhengig av bil i det daglige, men biler i Norge er ikke billige og forurenser gjør de også. I en tid med høye priser på drivstoff og et ønske om å være mer grønn, er det stadig flere nordmenn som vurderer å kjøpe seg elbil, eller andre biler med redusert utslipp med alle de fordelene det bringer med seg, men hva er egentlig et grønt billån og hvordan kan du søke om det?

Det skal vi finne ut av i denne artikkelen, så om du er på jakt etter gode, grønne billån, er det bare å henge med videre.

De beste grønne billån i mars 2023

Med gode lånebetingelser og lavere gebyrer, har stadig flere nordmenn latt seg overbevise til å bytte ut sin gamle bensin- eller dieselbil med en langt grønnere elbil. Utvalget av elbiler og biler med lavere utslipp har eksplodert de senere årene og store aktører som Mercedes, Tesla, Audi og Volkswagen har satset tungt på elbiler, men hvor får du som kjøper de beste lånebetingelsene på et grønt billån?

I listen under finner du oversikt over de beste tilbudene på grønne billån. Vi har tatt hensyn til både pris, betingelser, løpetid på lånet og mer til, for at du så enkelt som mulig skal kunne finne det beste grønne billånet for deg. Du kan lett justere ulike faktorer slik at du alltid får de beste, grønne lånene som passer deg best på toppen av listen.

{li class="lenderlist-tablerow"} {div class="listitem-wrapper"} {div class="listitem-toprow"} {span class="listitem-header"}{/span} {figure class="listitem-logo"} {a href="#"} {img src="" alt=""} {/a} {/figure} {div class="listitem-rating listitem-rating-mobile"} {span class="listitem-rating-stars"}{/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-amount"} {span class="listitem-valuetitle"}Lånebeløp{/span} {p class="listitem-amount-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-rent"} {span class="listitem-valuetitle"}Effektiv rente{/span} {p class="listitem-rent-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-loanperiod"} {span class="listitem-valuetitle"}Løpetid{/span} {p class="listitem-loanperiod-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-paymenttime"} {span class="listitem-valuetitle"}utbetaling{/span} {p class="listitem-paymenttime-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-nonpayment-mobile"} {span class="listitem-valuetitle"}Betalingsanmerkning{/span} {p class="listitem-nonpayment-mobile-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-icons"}{/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-desktop"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {/div} {div class="listitem-btmrow"} {div class="listitem-rating"} {ul class="listitem-rating-stars"} {/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-footnote"} {/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-mobile"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-mobile"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-details"} {div class="listitem-details-wrapper"} {div class="listitem-details-actions"}{/div} {div class="listitem-description listitem-description-padding"} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-center listitem-readmore-padding"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-corner"}{/div} {/li}{svg class="listitem-banner" xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" width="105.094" height="83.094" viewBox="0 0 105.094 83.094"} {defs} {linearGradient id="a" gradientTransform="rotate(45)"} {stop offset="0%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop} {stop offset="50%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop}{stop offset="100%" stop-color="rgba(0,0,0,.3)"}{/stop} {/linearGradient} {/defs} {path class="listitem-banner-bend" d="M0 77.094h4v6z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag" d="M105.081 18.186L0 79.094v-24l94.58-55.1.3 12.529z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag-shadow" fill="url(#a)" d="M281.081 850.092L176 911v-24l94.58-55.1.3 12.529z" transform="translate(-176 -831.906)"}{/path} {text class="listitem-banner-text" transform="rotate(-30 106.229 -70.683)" font-size="12" fill="[textcolor]" text-anchor="middle"}{/text} {/svg}

Hva er er grønt billån?

Vi innser alle at vi må gjøre vår del for å hjelpe miljøet og i land som Norge, hvor størstedelen av befolkningen kjører bil i det daglige, er CO2-forurensning et betydelig problem. Vi kan med andre ord alle hjelpe miljøet om vi kvitter oss med eldre biler som bruker bensin eller diesel, og heller velger en grønn elbil.

For de aller fleste av oss vil en elbil være mer enn nok til daglig, ettersom de aller fleste av oss bare kjører korte turer. Rekkeviddeskrekk er dermed ikke noe vi lengre trenger å bekymre oss for. Norske myndigheter har klare mål for reduksjon av CO2-forurensning i Norge og de vet at den norske bilparken er av de aller største kildene til forurensning.

De kan dog ikke tvinge oss til å bytte bil og som vi alle vet fungerer gulrøtter bedre enn pisk, så for å oppfordre stadig flere til å kjøpe grønn bil, har de innført en rekke goder og subsidier du kan nyte godt av om du velger å kjøpe elbil ved hjelp av et grønt billån.

I all sin enkelhet er et grønt billån et lån du kan søke om så fremt du akter å kjøpe en bil som har utslipp på mindre enn 120g/km. Du kan med andre ord også få innvilget et grønt billån om du kjøper bensinbiler, dieselbil med filter, etanolbiler, hybridbiler og elbiler.

Målet med å tilby grønne billån med fordelaktige betingelser er å oppfordre flere av oss til å velge grønnere og mer milljøvenlige biler. Banken vil stille krav om at du kjøper en bil med lavere utslipp enn 120g/km, så om du ønsker et grønt billån må du gi beskjed til forhandleren at du kun er interessert i biler med utslipp som er innenfor rammen av grønne billån.

Kriterier for å få søke et grønt billån

 • Bilen du skal kjøpe må ha et bevist utslipp mindre enn 120g/km
 • Grønt billån kan brukes til kjøp av rene elbiler, bensinbil, dieselbil med filter og  hybrider
 • Grønt billån er også tilgjengelig for Etanolbil E85.
 • Biler som bruker natur- og biogass kan også søke grønt billån
elbil

Er et grønt billån dyrere enn vanlig billån?

Hensikten med å tilby grønne billån er for å oppfordre flere av oss til å velge grønnere biler, eller såkalte 0-utslippsbiler. Det betyr dog ikke at bilen du ønsker å kjøpe må ha 0 utslipp. Det holder at du kan dokumentere at bilen har et utslipp på under 120g/km.

Norge har som land forpliktet seg til at også vi skal redusere våre utslipp, og får vi oppdatert en gammel bilpark som er preget av mange bensin- og dieselbiler med høyt utslipp, er vi godt på vei til å nå målene Stortinget har satt. Det er mange veier til målet, men billån med fordelaktige lånebetingelser er et av de viktigste verktøyene staten har.

Ved å tilby alle som kjøper grønn bil bedre lånebetingelser enn de kan få ved kjøp av bil med høyere utslipp, håper de at flere av oss tar grønne valg. Nå er det ikke alle banker som tilbyr grønne billån, men stadig flere gjør det og du kan forvente å betale både lavere rente og avgifter enn du må betale om du låner penger for å kjøpe en bil med utslipp på over 120g/km.

Nå er det mange gode tilbydere av billån i Norge og renten de tilbyr deg er langt bedre enn du får på forbrukslån og kredittkortlån, men er du opptatt av å betale så lite rente som mulig på dine lån, er er det absolut lurt å se på muligheten for å bytte bil og ta opp et grønt billån.

Når du søker om et grønt billån vil du, som på alle andre lån, få tilbud om en nominell og effektiv rente. Nominell rente er renten du betaler på selve lånet du tar opp, mens effektiv rente regnes ut ved å legge til alle ulike gebyr og avgifter som følger med lånet. Avgifter som må tas med når du skal beregne effektiv rente er for eksempel etableringsgebyr som du betaler for å få lånet, termingebyr som du betaler hver gang du betaler ditt avdrag og eventuelle straffegebyr ved sen betaling.

Hvor mye du kan stille med i egenkapital og hvor lang løpetid du skal ha på ditt grønne billån vil også spille inn på effektiv rente.

Dette du bør se etter når du søker et grønt billån

Med mange tilbydere av grønne billån i Norge er det viktig at du som lånetaker tar deg tid til å sjekke alle de ulike tilbudene som er på markedet slik at du kan få best mulig betingelse på lånet ditt.

Ting du alltid bør sjekke før du søker et grønt billån er:

 • Hvilken type grønn bil kan du låne penger til?
 • Hva tilbyr de deg av nominell og effektiv rente?
 • Hvor mye må du betale i etableringsgebyr?
 • Hvor lang løpetid kan du ha på lånet og hvordan påvirker det effektiv rente?
 • I hvor stor grad påvirker din egenkapital den effektive renten?
 • Kan du forbedre dine lånebetingelser ved å stille mer sikkerhet?
 • Krav til deg som søker et grønt billån
 • Når du søker om et grønt billån vil banken se på en rekke faktorer før de eventuelt innvilger deg et grønt lån eller ikke. Først og fremst må du som søker være over 18 år gammel og søke lån til en bil som har et utslipp på mindre enn 120g/km, men det er det enkleste

Banken vil nemlig også se på en rekke andre ting når de behandler din søknad om et grønt billån.

Inntekt

Det er ikke tvil om at grønne billån er gunstigere enn vanlig billån og for mange er det veldig fristende at man også kan søke om et grønt lån til kjøp av bil helt uten at man stiller egenkapital. Det sagt, vil lånet bli langt dyrere om du ikke stiller egenkapital og du vil trenge enda høyere inntekt.

Krav til dokumentert inntekt ligger til grunn for alle lån, være det seg forbrukslån, boliglån eller et grønt billån. Banken må vite at du har midler til å betjene lånet ditt, så inntekt vil alltid være helt avgjørende. Det er ingen lovlige krav til minsteinntekt for at et grønt billån skal kunne innvilges, men med tanke på prisen for biler i Norge, vil du måtte kunne dokumentere en relativt god årslønn for å kunne betjene et grønt billån.

Utgifter og andre lån

Når banken har avklart hva du har i inntekt, vil de så se på hvor mye du har i andre lån og utgifter hver måned. Utgifter som vil kunne påvirke din lånesøknad er boliglån/husleie, kredittkortlån, forbrukslån, barnehage og SFO, forsikringer, boligskatt og generelle husholdningsutgifter som mat, strøm, telefon, etc.

Sikkerhet for lånet

Når du søker om et lån og banken føler at du har inntekt nok til å betjene lånet, vil de så se på hva du kan stille av sikkerhet for lånet. Med sikkerhet mener man noe banken kan selge for å dekke inn lånet om du ikke gjør opp for deg. Stort sett er det bolig eller bil man som lånetaker stiller som sikkerhet.

Søker du om et grønt billån vil banken automatisk ta pant i bilen fram til lånet er nedbetalt. Det er fortsatt du som er den lovlige eieren av bilen, men banken har pant i den slik at de har sikkerhet for det grønne billånet de har gitt deg. Om du ønsker lavere rente på lånet, men ikke kan stille med egenkapital, kan du snakke med banken om muligheten for at du stiller ekstra sikkerhet for lånet ved å gi dem pant i bolig.

Betalingsannmerkinger

Betalingsanmerkninger er noe mange nordmenn sliter med og enhver bank vil sjekke om du har anmerkninger før de eventuelt innvilger deg et grønt billån eller ikke. Betalingsanmerkninger vil ofte kunne sette en stopper for at du får innvilget grønt lån, men det finnes også banker som spesialiserer seg på denne typen lån, så alt håp er ikke ute om du har en anmerkning eller to.

Er det billigere å lease en grønn bil enn å ta opp et grønt billån?

Leasing av bil var i mange år noe bare bedrifter kunne gjøre, men såkalt privat leasing har blitt utrolig populært også i Norge de senere årene. Løsningen har både positive og negative sider og selv om tilbudet kan virke fristende på grunn av en lav månedlig pris, er det ikke alltid at det langsiktige regnestykket blir bedre for deg personlig.

Hva er privat leasing?

Privat leasing av en grønn bil fungerer i stor grad på samme måte som bedriftsleasing gjør. Du som skal lease bil betaler et mindre beløp ved oppstart av leasingperioden og så betaler du et lavere beløp hver måned for å leie bilen. I tillegg til leieprisen må du betale drivstoff eller lading, årsavgift og bompenger.

Alle andre vanlige utgifter, som forsikring og service, er inkludert i leiepriser. Inkludert er også sommerdekk, vinterdekk, nye vindusviskere, lyspærer, påfyll av spylervæske, og leiebil hvis uhellet skulle være ute.

For mange er privatleasing den beste måten å kjøpe ny grønn bil på fordi man må ut med mindre penger enn man ofte må ha i egenkapital, i tillegg til at man får en veldig ryddig og oversiktlig biløkonomi. Ved å lease en grønn bil vet du nøyatig hva du skal betale hver måned og du unngår stygge overraskelser som dyr service, eller økt forsikring om du skulle ha et uhell.

Løsningen er spesielt populær som en “bil nummer to”-løsning og for dem som har ungdommer i hus og ikke ønsker at poden skal kjøre rundt i en eldre og mindre sikker bil.

På den andre siden må ma også ta hensyn til at en privat leasingavtale ofte løper over minst tre år og det vil koste deg dyrt om du vil bryte avtalen før tiden. Pengene du betaler ved starten av leasingavtalen blir heller ikke refundert ved avtaleslutt, så det totale beløpet du betaler hver måned for å leie bilen er høyere enn det mange tenker over.

Sist, men ikke minst, må du være oppmerksom på at leasingselskapet kan kunne kreve at du betaler for mindre skader og lakkriper som de ikke anser å være normal slitasje. Du kan med andre ord risikere en betydelig regning når du leverer tilbake bilen etter at leasingperioden er over.

Fordeler med å lease grønn bil i stedet for grønt billån

 • Lave startkostnader
 • Lav månedlig leiepris
 • Unngå uforutsette kostnader
 • Forsikring, dekke, service og leiebil inkludert i leieprisen
 • Unngå dyrere forsikringspremie ved uhell
 • Ny bil hvert tredje år
 • Ulemper med å lease grønn bil is stedet for grønt billån
 • Dyrt å bryte avtaleperioden
 • Uforutsette kostnader ved returnering av bil
 • Du kan ikke bytte bil på tre år
 • Du kan ikke selge bilen om du trenger penger

Hvilken løsning som er best av å lease grønn bil eller å ta opp et grønt billån, er noe eksperten ofte er uenig om. Grunnen til det er veldig enkel. Ingen kan med sikkerhet si hva løsningene vil ende opp med å koste deg over tre år. Begge løsningene kommer med visse usikkerhetsmomenter, så til slutt er det bare du selv som kan avgjøre hva som passer deg best.

Om faste og forutsigbare utgifter hver måned og ny bil hver tredje år er viktig for deg, er det å lease en grønn bil en god løsning. Om du på den andre siden ikke trenger ny bil hvert tredje år og har økonomi til å tåle uforutsette utgifter til bilhold, er det godt mulig at du over tre til fem år vil komme litt bedre ut av det med å heller ta opp et grønt billån.

Ofte stilte spørsmål og grønt billån