Billån: Sammenlign de beste bilånene med den laveste rente

Oppdatert: 23:06, 31/08/2023

Om du skal kjøpe helt ny bil eller bruktbil, er det ikke bare viktig å ta seg god tid til å finne den rette bilen til best mulig pris. Det er like viktig at du tar deg tid til å finne et godt billån med de beste betingelsene. Bil er dyrt i Norge, men med et godt billån med gode betingelser kan også du rulle rundt i drømmebilen.

Vi gjør det enkelt for deg å sjekke hva ulike banker og tilbydere gir deg av billån slik at du kan bruke mer tid på å jakte etter drømmebilen. Vi har sammenlignet billån fra flere ulike aktører og viser vei slik at du får markedets beste billån.

De beste billånene i juli 2023

Med mange banker og ulike tilbydere av billån, er det mye å velge mellom og alle har sine egne betingelser og kostnader. I listen under finner du en oversikt over flere anbefalte aktører, fra større banker til spesialister på billån. Vi har tatt hensyn til renter, betingelser, løpetid, og om du kan stille sikkerhet eller ikke. Alt for at du raskt og enkelt skal finne det beste billånet for deg.

Du kan selv lett endre på ulike faktorer som er viktig for deg slik at du finner det beste tilbudet for din situasjon.

{li class="lenderlist-tablerow"} {div class="listitem-wrapper"} {div class="listitem-toprow"} {span class="listitem-header"}{/span} {figure class="listitem-logo"} {a href="#"} {img src="" alt=""} {/a} {/figure} {div class="listitem-rating listitem-rating-mobile"} {span class="listitem-rating-stars"}{/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-amount"} {span class="listitem-valuetitle"}Lånebeløp{/span} {p class="listitem-amount-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-rent"} {span class="listitem-valuetitle"}Effektiv rente{/span} {p class="listitem-rent-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-loanperiod"} {span class="listitem-valuetitle"}Løpetid{/span} {p class="listitem-loanperiod-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-paymenttime"} {span class="listitem-valuetitle"}utbetaling{/span} {p class="listitem-paymenttime-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-nonpayment-mobile"} {span class="listitem-valuetitle"}Betalingsanmerkning{/span} {p class="listitem-nonpayment-mobile-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-icons"}{/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-desktop"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {/div} {div class="listitem-btmrow"} {div class="listitem-rating"} {ul class="listitem-rating-stars"} {/ul} {p class="listitem-rating-text"}{/p} {/div} {div class="listitem-footnote"} {/div} {div class="listitem-apply listitem-apply-mobile"} {a href="#" class="listitem-button" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer"}{/a} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-mobile"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-details"} {div class="listitem-details-wrapper"} {div class="listitem-details-actions"}{/div} {div class="listitem-description listitem-description-padding"} {/div} {div class="listitem-readmore listitem-readmore-center listitem-readmore-padding"} {a href="#" class="listitem-readmore-link"}Detaljer{/a} {/div} {/div} {/div} {div class="listitem-corner"}{/div} {/li}{svg class="listitem-banner" xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" width="105.094" height="83.094" viewBox="0 0 105.094 83.094"} {defs} {linearGradient id="a" gradientTransform="rotate(45)"} {stop offset="0%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop} {stop offset="50%" stop-color="rgba(0,0,0,0)"}{/stop}{stop offset="100%" stop-color="rgba(0,0,0,.3)"}{/stop} {/linearGradient} {/defs} {path class="listitem-banner-bend" d="M0 77.094h4v6z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag" d="M105.081 18.186L0 79.094v-24l94.58-55.1.3 12.529z" fill-rule="evenodd" fill="[fill]"}{/path} {path class="listitem-banner-flag-shadow" fill="url(#a)" d="M281.081 850.092L176 911v-24l94.58-55.1.3 12.529z" transform="translate(-176 -831.906)"}{/path} {text class="listitem-banner-text" transform="rotate(-30 106.229 -70.683)" font-size="12" fill="[textcolor]" text-anchor="middle"}{/text} {/svg}

Slik vurderer vi

Hva er et billån?

Et billån er ganske enkelt et lån hvor du låner penger til å kjøpe bil og banken får pant i bilen fram til du har betalt ned lånet ditt. Ved å gi banken pant i bilen vil du kunne få lavere rente på lånet ditt fordi banken har sikkerhet for lånet sitt gjennom panten de har i bilen.

Pant i bilen sikrer at banken kan kreve bilen solgt om du ikke betaler dine avdrag. Slik har de større sikkerhet for at lånet blir betalt tilbake og de kan dermen tilby deg lavere rente, akkurat som når du kjøper bolig og banken tar pant i huset.

Det er fortsatt du som eier bilen og den er registrert i ditt navn, det er kun at banken har sikkerhet i bilen fram til lånet er betalt i sin helhet.

Hvorfor er det viktig å sammenligne billån

Uansett hva det er du søker lån til er det viktig at du ta deg tid til å sammenligne lån fra ulike banker og aktører. Ikke bare kan renten variere mye fra en bank til neste, men også gebyrer og avgifter du må betale underveis i låneperioden kan variere mye.

Så er du opptatt av å sikre deg det beste billånet med den billigste renten er det avgjørende at du sjekker flere ulike banker. Ved å bruke topplisten vår lengre opp på siden kan du lett sammenligne flere banker ut fra ulike lånekriterier som er viktig for deg.

Husk at et billån kan ta mange år å betale ned og dermed vil også ulike gebyr, og avgifter i løpet at låneperioden bli betydelige. Det kan være banken som tilbyr det billigste billånet med tanke på rente, faktisk er blandt de dyreste når du også tar hensyn til alle gebyr og ulike betingelser.

Hvordan vi hjelper deg finne det beste billånet

  • Vi har samlet de beste bankene på en plass

  • Vi sammenligne alle aspekter av lånet inkludert rente, gebyr og avgifter

  • Du kan enkelte finne og velge det beste billånet som passer dine behov
Billån

Belåningsgrad har stor innviking på rent

Det er flere faktorer som spiller inn når banken bestemmer renten de kan tilby deg på et billån, men en av de viktigste faktorene er belånigsgrad. Med belåningsgrad mener man hvor mye du faktisk låner i henhold til bilens verdi. Eller for å si det slik, hvor mye egenkapital du stille med vil ha stor betydning for renten du må betale.

Desto mer du kan stille med i egenkapital desto lavere belåningsgrad har du og desto mer sikkerhet gir du også banken. Sikkerhet er noen alle banker ser på og desto mer sikkerhet de føler at de har når de låner deg penger, desto lavere rente vil de kunne tilby deg.

La oss ta et eksempel:

Du vil kjøpe deg en bil til 300.000 kroner og kan stille med 70.000 kroner i egenkapital. Du søker dermed om å låne 230.000 kroner. Med 70.000 kroner i egenkapital tilbyr banken deg en effektiv rente på 7,50%.

Ikke noen dårlig tilbud, men hva skjer om du finner en rimeligere bil til fks. 200.000 kroner, men fortsatt stiller med 70.000 kroner i egenkapital? Du reduserer da belåningsgraden din betydelig, gir banken mer sikkerhet for lånet og de kan dermed tilby deg en rente på bare 5,59%

Det er nesten 2% bedre rente kun fordi du reduserte belpngsgraden din.

Hva er nominell og effektiv rente på billån 

Når du søker om et billån vil du komme over uttrykk som nominell og effektiv rente. Nominell rente er renten du betaler på selve lånet, mens effektiv rente regnes ut ved å legge til alle ulike gebyr og avgifter som følger med lånet. Avgifter som spiller inn når du skal beregne effektiv rente er for eksempel etableringsgebyr som du betaler for å få lånet, termingebyr, som du betaler hver gang du betaler ditt avdrag, og eventuelle straffegebyr ved sen betaling.

For å gjøre det veldig enkelt kan man si at den effektive renten regnes ut ved at man legger sammen nominell rente og alle andre gebyr og avgifter du må betale i løpet av lånets løpetid.

Hva kan du gjøre for å få bedre lånebetingelser?

Det kan ofte føles som en umulig oppgave å finne et billån som passer deg og som du faktisk har råd til å betjene. Mange banker kan oppleves som vanskelige og nærmest interessert i å låne deg penger, men det er en ting du aldri må glemme. Banker lever av å låne ut penger, så de ønsker å låne deg penger, men ikke om de føler at risikone er for høy.

Desto høyre risiko en bank plasserer på et lån desto vanskeligere er det å få innvilget lånet og renten blir ofte langt høyere. Så hva kan du gjøre for å få best mulig lånebetingelser? Utover å ha fast jobb og en ryddig økonomi uten betalingsanmerkninger, er din best mulighet å få med deg en kausjonist som signerer lånet samme med deg.

Kausjonist er en person som som skriver under på billånet sammen med deg og dermed tar på seg ansvaret for å betale lånet dersom du ikke gjør opp for deg. Om du ikke betaler dine avdrag, vil banken ført kreve at bilen de har pant i selges og så vil de kreve at kausjonisten dekker det resterende beløpet.

Det er et stort ansvar å være kausjonist uansett hvilket type lån man snakker om, men det kan være langt enklere å få familie og venner til å stille opp på et mindre billån enn for eksempel på et større boliglån.

Refinansiering av billån

Billån har alltid en høyere rente enn for eksempel et boliglån har, men renten er også langt lavere enn forbrukslån, eller lån uten sikkerhet. Når du leter etter det beste billånet er det flere ting som vil avgjøre renten du ender opp med å betale, men i hovedsak er det en ting som er virkelig avgjørende og det er sikkerhet.

Hvor mye sikkerhet du kan stille for et lån vil alltid veie tungt når banken skal avgjøre hvilken rente du endre opp med. Desto med egenkapital du kan stille med, desto lavere rente kan du forvent å få tilbud om. Det er derfor alltid lurt å følge med på hva som skjer i markedet og om du kan få en bedre låneavtale ved å refinansiere billånet ditt. Det kan være at en annen bank tilbyr deg bedre rente og betingelser, eller at du har mulighet for å refinansiere billånet ditt ved å bake det inn i boliglånet ditt.

Om du kjøper bolig, eller har en bolig som har steget i verdi siden du kjøpte den, kan det raskt lønne seg å se på muligheten for å refinansiere billånet ved å gi banken mer sikkerhet for lånet ved å øke panten de holder i din bolig framfor at de har pant i bare bilen.

Desto mer sikkerhet du kan stille, desto bedre rente og betingelser kan du kreve av banken. Husk at det koster ingenting å undersøke om du kan refinansiere billånet ditt. Blir du enig med banken om en god avtale, må du forvente å betale litt i etableringsgebyr, men du vil raskt spare inn de pengene om du kan redusere renten din mer flere prosentpoeng.

Hvor mye kan jeg ha i billån?

Hvilken bil du har lyst på, eller hvordan type bil du trenger til deg og familien, er det bare du som kan bestemme. Banken legger seg i liten grad opp i hvilken type bil du ønsker å kjøpe. De ser store sett bare på om du har råd til å betjene lånet du ber dem om. Det sagt, kan det være at de avslår din lånesøknad om du ønsker å kjøpe en bil banken føler ikke vil holde seg i verdi over låneperioden.

Det kan være at du har funnet det du mener er drømmebilen, men banken finner at prisen er for høy og at de ser for seg et verditap som gjør at de får lavere sikkerhet. Om dette er tilfellet, kan du overbevise dem ved å stille med høyere egenkapital.

Så i et nøtteskall kan man si at størrelse på billånet i stor grad bestemmes av hvor mye du har i inntekt hvert år og hva dine andre utgifter er hver måned. Desto høyere inntekt du har, desto høyere billån kan du få innvilget. Har du økonomien i orden er det ingen ting som tilsier at du ikke kan ha flere millioner kroner i billån.

Billån VS bil leasing

Å eie bil i Norge er ikke billig og i tillegg til billånet som må betales hver måned må du også beregne kostnader som forsiktig, dekk, oljeskift, service, annet vedlikehold og verditap. Først når du har beregnet alle disse kostnadene og lagt til en god slant for uforutsette utgifter som ikke dekkes av forsikring, sitter du igjen med den totale kostnaden av hva det koster deg å ha bil hver måned.

Det er ikke uvanlig at alle ekstrakostnaden kan beløpe seg til like mye som du faktisk betaler i ned på billånet ditt. Dette er også grunnen til at mange velger å lease seg en bil i stedet, men det er ikke billig det heller.

Største forskjellen mellom billån og leasing er at du ved leasing aldri eier bilen. Leasing kan dermed ses på som langtidsleie av bil, ettersom en leasingavtale gjerne løper over tre til fem år. Det positive med leasing er dog at alle utgifter som forsiktig, dekk, oljeskift, service og annet er bakt inn i månedsprisen du betaler. Du trenger heller ikke bekymre deg for verditap på bilen.

Er du opptatt av forutsigbare utgifter til bilhold og gjerne bytte bil hvert tredje år,kan det være lurt å se på leasing, men spesielt mye rimeligere enn billån er det sjelden. Vær dog oppmerksom på at det kan koste betydelige summer å bryte en leasing avtale, mens du ved et billån står fritt til på selge bilen akkurat når du selv ønsker og dine omstendigheter endrer seg.

Hva er grønt billån?

Grønt billån et lån du kan søke om såfremt du akter å kjøpe en bil som har utslipp på mindre enn 120g/km. Du kan med andre ord også få innvilget et grønt billån om du kjøper bensinbiler, dieselbil med filter, Etanol biler, hybridbiler og elbiler.

Målet med å tilby grønne billån med fordelaktige betingelser er å oppfordre flere av oss til å velge grønnere og mer milljøvenlige biler. Banken vil stille krav om at du kjøper en bil med lavere utslipp enn 120g/km, så om du ønsker er grønt billån må du gi beskjed til forhandleren at du kun er interessert i biler med utslipp som er innenfor rammen av grønne billån.

Alternativ til billån

Om du ikke lykkes med å få et tradisjonelt billån er det ingen grunn til å henge med hode. Du kan også søke om et rent forbrukslån som tillater deg å bruke pengene på akkurat hva du selv ønsker. Renten på et forbrukslån er høyre, men du vil da heller ikke stille bilen som sikkerhet og står dermed noen friere til å selge bilen uten at du trenger å tenke på heftelser.

Om du er opptatt av å få renten på billånet ditt så lav som mulig, kan du også vurdere å bake billånet inn i huslånet ditt. Dette betyr gansje enkelte at du øker boliglånet ditt og bruker pengen til å kjøpe bil. Renten vil kunne bli lavere da du gir banken ekstra sikkerhet i egen bolig.

Ofte stilte spørsmål om billån:

Parametere for å velge det beste billånet

I løpet av året 2023, har vi vurdert flere lån fra nasjonale låneselskap for å hjelpe brukere å finne lånet med de beste vilkårene. Vår analyser er basert på ulike faktor som påvirker brukernes opplevelse, dette inkluderer blant annet å avgjøre hvilket selskap som har høyest rente, etterfulgt av beløpet som det søkes om. Dette er uten tvil to viktige faktorer som kan være med på å påvirke valget når brukere skal velge et selskap. Med målet om å forstå hvilke parametere som har blitt brukt for å avgjøre poengsummen til hvert produkt, vil vi nå forklare de ulike kategoriene i detalj:

Renter: Renter vil avgjøre kostnaden av et lån som gis av et låneselskap. For å kunne rangere denne faktoren, vil en høyere score bli gitt til selskap med lån som kommer med en lavere kostnad. For å finne de rimeligste lånene, startet vi ved å se på de som har lavest rente. Vi må også forstå at renter kan endre seg avhengig av typen lån som tas opp, da forbrukerlån har en lavere rente enn raske lån eller mindre lån, så om vi ønsker å sammenligne de, må vi gjøre det i deres egen kategori eller forstå forskjellene mellom hver type finansieringsmulighet.

Andre kostnader: Den største kostnaden i et lån er vanligvis rentene, men det er selvsagt andre kostnader som kan være med på å gjøre et lån dyrere. Dette kan være:

  • Lånesøknad avgift
  • Etableringsavgift
  • Årlig avgift
  • Avgift for tidlig nedbetaling
  • Avgift for sen betaling

Noen låneselskap har høyere avgifter og kostnade enn andre, selv om mange velger å ikke legge til noen. Likevel, er det nødvendig å ha de i bakhodet for å avgjøre den totale kostnaden av lånet for å ikke ha noen ubehagelige overraskelser på slutten. Så, for å vite den siste poengsummen for et lån har vi tatt eventuelle ekstra kostnader med i betraktning.

Maksimal kredittgrense: Hovedgrunnen til å ta opp et lån er å få penger til å finansiere et prosjekt, så beløpet som er tilgjengelig er en av de mest avgjørende faktorene før en skal velge ett lån fremfor et annet. Dette er grunnen til at vi har sett på dette som en av hovedparameterne for at et lån skal kunne oppnå en høy score. Dette beløpet vil variere avhengig av hva brukeren oppgir på søknadskjema, både når det kommer til betingelser for lånet og deres egen økonomiske situasjon. Likevel, har vi gitt den høyeste poengsummen til lånet med høyest kredittgrense.

Nedbetalingsperiode: Denne perioden er ofte veldig lik mellom ulike låneselskap, men kan variere avhengig av typen lån. For eksempel vil et forbrukerlån ha en annen nedbetalingsperiode enn hva du får på et refinansieringslån. Den vanlige perioden er mellom 1 og 5 år for et forbrukerlån, mens perioden for et refinsieringslån kan være på opptil 15 år. Selv om det er anbefalt å betale tilbake lånet så raskt som mulig for å få bedre vilkår, har vi i denne rangeringen gitt en høyere poengsum til de nedbetalingsperiodene som er mest fleksible, slik at brukere kan velge den som passer dem best.

Utbetaling av lån til konto: Når noen ser etter et lån, er det fordi de trenger penger og i de tilfellene hvor hastighet er avgjørende, kan dette være en avgjørende faktor. De fleste selskap som vi har analysert, setter inn pengene på konto mellom 1 og 5 dager etter å ha gjennomgått søknaden, sendt et positvt svar og etter at kunden har signet kontrakten. Derfor, har den høyeste scoren blitt gitt til de selskapene som er raskest med å utbetale pengene.

De lånene som dukker opp i vår rangering har mottatt deres poengsum basert på scoren gitt i hver av de nevnte kategoriene ovenfor. For å motta den scoren, har alle kategoriene ulike verdier basert på måten de kan påvirke avgjørelsesprosessen til en gjennomsnittlig kunde:

  • Renter + avgfiter: 45%
  • Lånebeløp: 30%
  • Løpetid: 15%
vurdering av lån